Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare länsbo luradeTele 2 på miljonbelopp

Huvudmannen i bedrägerihärvan där Tele 2 lurades på miljonbelopp har nu dömts till två års fängelse. Han ska dessutom betala en dryg miljon i skadestånd till Tele 2.

Annons

Den 32-årige mannen, som har rötterna i länet, jobbade tidigare på ett företag där han hade befogenhet att beställa varor av Tele 2:s underleverantörer. I mars 2009 hade företaget tänkt säga upp 32-åringen och han var därför kallad till ett personalmöte. Han insåg dock vad som var på gång och sade därför upp sig själv.

Hade kvar inloggningar

Men ett misstag gjorde att han fortfarande hade kvar inloggningsuppgifterna till den internetsida där beställningarna av telefoner och andra varor gjordes.

Det gjorde att han under drygt 1,5 års tid – tillsammans med flera andra personer – kunde plocka ut varor vid cirka 740 tillfällen.

Först i oktober 2010 upptäckte Tele 2 bedrägeriet. Det berodde på att det inte bara hade beställts telefoner, vilket är brukligt, utan även bärbara datorer och modem.

Två miljoner

Varor för över två miljoner kronor hade under den här tiden levererats till 32-åringen och hans kumpaner.

Under rättegången erkände mannen brottet. Han förklarade det med att han hade ekonomiska svårigheter, psykiska besvär och drogproblem.

32-åringen berättade att han för en dator som var värd 4 000 kronor kunde få 1 000–1 200 kronor i ersättning. För en telefon värd 1 500–1 600 kronor fick han 200–300 kronor.

Hur mycket pengar han tjänat på affärerna kunde han inte säga, ”kanske 100 000 kronor eller hundratusentals kronor”.

Mannen döms nu till två års fängelse för grovt bedrägeri. Han ska dessutom betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd till Tele 2. Sammanlagt får telebolaget 2,3 miljoner kronor i skadestånd från alla som dömts i härvan. Det rör sig om totalt sju personer, varav de övriga sex fick sina domar i slutet av maj.

Mer läsning

Annons