Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten tror inte på choklad i bokföringen

Örebro tingsrätt anser att en företagare var fullt medveten om att han inte skötte bokföringen i sin rörelse. Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst 140 timmar.

Annons

Domstolen påpekar att han flera gånger tidigare fått böta för bokföringsbrott och att han medvetet gjort sig skyldig till det nya brottet.

Under den period åtalet gäller beräknas omsättningen ha varit nära 1,4 miljoner.

Misskött bokföringenFöretagaren har under polisutredning och rättegång medgett att han inte skött bokföringen men anser att det belopp åtalet gäller är för högt.

Han anser också att affärshändelserna kunnat följas genom insättningar på konton och anteckningar. Men det tycker inte tingsrätten.

Mannen säger att han är bättre på praktiska saker än att sköta administration.

I stämningsansökan skriver åklagaren att mannen också bytt blad i bokningsböcker för att dölja verksamhetens omfattning.

Hälls ut chokladHans egen förklaring till att blad flyttats är att ett barn hällt ut choklad i boken. Han förnekar bestämt att flytten av bladen var till för att dölja något.

Tingsrätten anser att det finns bevis för det mannen åtalats för. Han anses inte ha uppfyllt något av de krav som gäller för en företagares bokföringsskyldighet.

Domstolen konstaterar att omsättningen varit den åklagaren hänvisat till, nära 1,4 miljoner.

Tror inte på chokladenRätten tror inte på förklaringen om att ett barn hällt choklad på vissa papper och att bladen därför flyttats.

När påföljden diskuterats har domstolen valt villkorlig dom i kombination med samhällstjänst. Av domen framgår att om fängelse valts hade straffet blivit fem månader.

Mer läsning

Annons