Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio ensamkommande barn är försvunna

I Malmö försvann i måndags två barn. I Örebro län har sedan två år tillbaka 26 tonårspojkar anmälts försvunna. Tio av dem är fortfarande efterlysta. De har alla en sak gemensamt: de är ensamkommande flyktingbarn.

Annons

En tidig morgon i början av december sade en 15-årig pojke ”Inte Sverige”, klev ut genom ett fönster och försvann. Pojken bodde på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Lindesbergs kommun. Han har sedan dess varken setts eller hörts.

Han är en av tio tonårspojkar som anmälts försvunna i Örebro län sedan maj 2013. Alla noterade hos polisen som ensamkommande flyktingbarn och de flesta placerade i hem för just ensamkommande flyktingbarn runt om i länet. De har anmälts försvunna av sin gode man, av personalen på boendet eller annan myndighetsperson.

Sammanlagt har 26 ensamkommande flyktingbarn anmälts försvunna i Örebro län de senaste två åren. 16 av dem har ganska snart återvänt till sina boenden.

– Vi arbetar inte annorlunda med försvunna ensamkommande flyktingbarn än andra försvunna personer. Vi samlar all information vi kan få om den försvunne och så gör vi en bedömning hur vi ska jobba vidare, säger Jörgen Westlin, kommunikationsstrateg vid Örebropolisen.

Jörgen Westlin berättar att den försvunne poängsätts beroende på bland annat risker och ålder. Ju lägre poäng den försvunne får, desto mer akut blir sökandet.

– Barn sänker så klart ribban och flyktingbarn kanske ännu mer eftersom de inte är vana vid svensk terräng och miljö.

Trots polisens poängsättningen på försvunna personer har mer eller mindre alla ungdomar som återfunnits själva återvänt till sina olika boenden. Ingen av polisanmälningarna säger att polisen hittat dem och kört dem tillbaka. Och då har det handlat om tonåringar från Syrien eller Afghanistan som försvunnit från orter som Vedevåg eller Hällefors.

De senaste två åren har det kommit 404 ensamkommande barn till Örebro län. 127 kom 2013 och mer än dubbelt så många, 277, 2014. Anledningen till det ökade antalet är den ökande flyktingströmmen och att en sedan 2014 ny lag har gjort att kommunerna inte kan säga nej till att ta emot ett ensamkommande barn. I hela Sverige finns det i dag runt 5 000 ensamkommande barn inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Hos Migrationsverket finns också siffror som berättar att det sedan 2010 fram till och med 2014 finns mer än 800 barn som försvunnit.

Här kan du läsa mera om ensamkommande flyktingbarn

Socialstyrelsen: Ensamkomande barns och ungas behov - en kartläggning Länsstyrelsen i Stockholm: Barn utsatta för människorhandel - en nationell kartläggning Rädda barnen: Att möta de ensamkommande barnen

Mer läsning

Annons