Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio hem brinner innan jul

- Statistiskt sett kommer ungefär tio hem att brinna innan det blir jul för att man glömmer eller lämnar sina stearinljus, berättar Anna Henningsson brandingenjör vid Nerikes brandkår.

Annons

Redan nu har flera bränder inträffat till följd av levande ljus och enligt statistiken kommer de bara att öka.

- Runt den tredje advent är det som flest husbränder. Rent krasst är beror det på att det första ljuset i advenstsstaken då är för kort.

- Vill uppmanar ju alltid till att inte lämna sina levande ljus oövervakade. Inte heller ljuslyktor är att lita på eftersom de kan spricka av värmen och det kan ta eld. Sen finns det ju barn och husdjur som kan komma emot ljusen. Det finns inga idiotsäkra ljusstakar.

Anna Henningsson vill gärna slå ett slag för att plocka ner brandvarnaren och byta batteri i samband med att man plockar fram sina ljusstakar till advent.

- Vi ser mer och mer att det fattas brandvarnare i hemmen. För oss som jobbar med det här är det så självklart att man blir förvånad. Men det följer nog en trend det där. Kör man kampanjer om brandsäkerhet tänker många på det, men sen dör det sakta ut.

Hur snabbt tar det sig?- Det beror på vad som finns i närheten. Ligger morgontidningen kvar, eller gardinen hänger nära går det fort. Inom fem och tio minuter kan det vara en fullt utvecklad brand.

Använder du själv levande ljus?

- Ja, jag eldar jättemycket levande ljus hemma. Det är jättemysigt och hör till årstiden, men det gäller att ha kontroll på det där.

Mer läsning

Annons