Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio länsbor dömdesi rekordstor dopninghärva

57 personer dömdes i den största dopninghärvan i svensk historia. Straffen varierar från sju års fängelse till samhällstjänst. Tio av de dömda kommer från länet.

Annons

På torsdagen kom domen i Sundsvalls tingsrätt. Av de 70 personer som åtalats döms 57 och 13 frikänns helt. Två dömda får strängare straff än övriga. En man från Sollefteå döms till sju års fängelse för grov smuggling och grovt dopningsbrott medan en kvinna döms till sex års fängelse för samma brott.

Längst straff av de tio länsborna fick två män i 25-årsåldern som bor i norra länet. De får båda fängelse i två och ett halvt år för grovt dopingbrott. Totalt var 14 länsbor åtalade, men fyra friades på alla punkter.

Olika roller

Flera åtalade som haft olika roller i härvan har dömts till fleråriga fängelsestraff. Två män från Malmö döms till fyra respektive tre och ett halvt års fängelse för att de förvärvat, innehaft och överlåtit stora mängder dopningsmedel. Två andra män från Göteborg döms till nästan lika långa straff för att de på liknande sätt deltagit i hanteringen av dopningsmedel.

Penninghäleri

En kvinna från Olofström döms till ett års fängelse för penninghäleri. Han fälls för att hon gömt undan och fört ut drygt en miljon kronor från verksamheten.

Flera personer som huvudmannen anlitat som så kallade målvakter döms för olika grader av dopningsbrott eller medhjälp till dopningsbrott till fängelse i upp till ett år och sex månader.

Största tillslaget någonsin

I samband med att dopningshärvan avslöjades gjorde polisen det hittills största beslaget av dopningsmedel och andra preparat samt apparatur och utrustning för att tillverka och paketera dopningsmedlen.

- Allt beslagtaget gods fyllde ett stort bergrum i Sundsvallsområdet och dessutom fick en del av polisens förråd utnyttjas, säger kriminalinspektör Henrik Blusi som var en av de poliser som jobbade med att kartlägga personerna i nätverket.

Påverkade marknaden

Polisen har ingen bra bild av vad det stora beslaget fick för verkan på marknaden.

- När vårt tillslag avslöjades uppstod dock stor oro i missbrukarleden. Köparna var rädda för att bli indragna, men de klarar sig inte undan. Vi har även kartlagt köparledet och har nu skickat ut en lista till polismyndigheterna runt om i landet med närmare tusen personer som köpt dopningsmedel. De har böter och andra efterräkningar att vänta, säger Henrik Blusi.

Mer läsning

Annons