Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips från stressdoktorn: "Ta en skit i allt-helg"

Gör den kommande helgen till en ”Skit i allt helg” och bara var.
Det rekommenderar ”stressdoktorn” Thomas Danielsson dem som har landat i vardagen men fortfarande känner av julstressen.

Annons

Många tycker att det är skönt när storhelgerna är avklarade. Men det kan vara lite kärvt att komma i gång i vardagen igen.

– Det största felet vi gör det är att vi tror att vi inte är utvilade i stället för att inse att vi är naturligt trötta av omställning, säger Thomas Danielsson.

Han menar att vi ska bli hederligt trötta i mitten på den här veckan.

– Det betyder inte att man vilat fel, utan att hjärnan fungerar så. När hjärnan har varit i frihet och sedan ska tillbaks till rutiner blir den trött. Man ska bli hederligt trött och planera så lite som möjligt vecka ett, säger han.

Många kliver ändå in i vardagen med en hel del stress kvar.

– Jag tycker att man ska göra 13, 14, 15 januari till en skit i allt helg och bara vara. Ta med sig frukt i fickan, gå ut och gå och inse att under årets helger blev det så många måsten och så lite röda dagar att man behöver toppa med en mjukhelg i januari, säger Thomas Danielsson.

Den som känner att det är långt till nästa helg rekommendera han sin egen torsdagsmetod.

– Det vill säga att införa en dag varje vecka som du längtar till och som bryter känslan av att veckan är oändligt lång. När du gjort det roliga på torsdag kväll är det bara fredag kvar. Det gäller att hitta återhämtningsöar som inte är kopplade till helger och röda dagar, säger Thomas Danielsson.

Hans huvudtips för att undvika stress är att vara smart och lat.

– Man ska vara smart och göra en sak i taget, men man ska vara klok att våga lata sig, säger Thomas Danielsson.

Men det är inte bara vuxna som är tillbaka i vardagen.

– Det är bra för både vuxna och barn att komma tillbaka till rutiner och få en vardag. Jag tycker inte barn skiljer så sig så mycket vad gäller det. Vad som är svårt för barn är att de kan ha svårt att hålla rutiner själva, säger Per-Olof Svensson, skolpsykolog.

Under loven är rytmen viktigare snarare än rutiner, menar han.

– Det vill säga att man har en meningsfull och en hyfsat aktiv vardag som både innehåller tv-tittande och utomhuslekar, säger Per-Olof Svensson.

Däremot tycker han att ren kunskapsinlärning inte hör loven till.

– Jag tycker loven ska vara ett lov där barnen ska koppla av från ren inlärning. Det lönar sig inte att försöka proppa in sådant under den tiden, utan man kan mer koppla av och ha det bra, säger Per-Olof Svensson.

Mer läsning

Annons