Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips: Så får du pengarna att räcka till under januari

Januari. Måste du snåla och spara efter helgerna för att pengarna ska räcka? Så brukar det vara.
Men privatekonomen Ylva Yngveson tror inte att årets januari blir så svår – för vi har redan blivit mer försiktiga med vår konsumtion.

Annons
Måste du snåla under januari?

– Under tredje kvartalet 2011 har hushållen i allmänhet lagt sig på en lägre nivå. Inte direkt av ekonomiska problem utan antagligen mer av oro för hur ekonomin ska utvecklas, säger Ylva Yngveson, som arbetar med privatekonomi på Swedbank.

– Nu i januari fortsätter förmodligen hushållen på den nivån, därför tror jag att det inte blir så stor skillnad.

– Självklart är det många som har det tufft efter julen, ensamstående föräldrar med hemmavarande barn känner alltid av de stora utgifterna och behöver dra ner lite.

– Men i allmänhet har hushållen fått bättre ekonomi under flera års tid, bland annat av reallönehöjningar.

Redan för ett år sedan, i början av 2011, blev det tydligt att hushållen inte drog ner lika mycket som i början av 2010 och 2009, visade Swedbanks Hushållsbarometer.

– De hushåll som drog ner på nödvändiga inköp av vardagsmat var endast fem procent, färre än föregående år. Det var också färre som drog ned på inköp av kläder, restaurangbesök, bilkörning och flera andra saker. Jag kan tänka mig att det blir liknande i år.

En del av julkonsumtionen sker nu dessutom efter jul och en bit in i januari, påpekar hon.

– När jag själv julhandlade fick jag bilden av att det var relativt lugnt i december men att handeln i stället hoppades på stor försäljning under rean. Men det är min personliga uppfattning, säger Ylva Yngveson.

Så räcker pengarna i januari

Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, ger tips:

Mer läsning

Annons