Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikcenters chef fickbusskort utan att ha betyg

Samtidigt som vd:n var chef för utbildningen av buss- och lastbilschaufförer på Komvux i Kumla fick han själv körkort för tung trafik utfärdat av sin anställde lärare. Enligt vd:n har han gått Komvuxkursen precis som alla andra. Men betygen från utbildningen är borta.

Annons

Christer Svensson, vd på Trafikcenter i Kumla som utbildar Komvuxeleverna, fick 2003 och 2004 körkort för buss, lastbil och lastbil med släp. Enligt utdrag ur Trafikregistret har han fått sina behörigheter på Komvux i Kumla av samma förarprövare som Transportstyrelsen tidigare kritiserat för att på tveksamma grunder utfärda körkort på skolan. Samma man var också anställd som lärare på Trafikcenter under dessa år.

För att få körkort genom Komvux måste man ha godkända betyg i de körkortsgrundande kurserna på utbildningen. Men NA:s granskning visar att vd:ns betyg inte finns.

– Är man elev på Komvux och har klarat en kurs ska det finnas ett betyg. Om det inte finns något betyg, på vilket sätt har vd:n då varit elev vid Komvux? undrar Nils-Gunnar Eriksson, inspektör vid Transportstyrelsen.

Vd:n Christer Svensson själv tycker inte att det är konstigt att han fått sina körkort genom Komvux.

– Det är klart att jag har gått utbildningen. Jag tänkte att jag måste ha de här körkorten för att förstå hur kurserna fungerar, säger han.

Att vd:n fick sina körkort beviljade av den lärare som han själv anställt på Trafikcenter tycker han inte är olämpligt:

– Nej, det är väl lika normalt som om du gick i skolan och hade din pappa som lärare.

Varför har alla elever utom du fått betyg? – Det måste ha blivit någon miss.

Även förarprövaren som utfärdade körkorten för tung trafik hävdar att Christer Svensson gått kurserna som krävs för att få körkortet.

– Han kom med som extra och blev antagen som rektorselev av dåvarande rektorn. Utan ansökan till Komvux, säger förarprövaren till NA.

Eva Sund var rektor under den period när Trafikcenters vd Christer Svensson fick körkort för buss och lastbil. Hon känner inte till att han gick som ”rektorselev”.

– Vd:n var inte någon ”rektorselev”. Det finns ingenting som heter så, säger hon.

Hon har aldrig hört talas om att vd:n skulle ha varit inskriven på någon Komvuxutbildning.

– Det borde jag ha känt till i så fall.

Om du ännu inte är prenumerant kan du köpa en inloggning och läsa NA-tidningen under 24 timmar.

Läs ännu mer om granskningen av yrkesförarutbildningarna i Kumla i måndagens NA. Klicka här!

Mejla Angela Hanagarth eller Herman Nikolic!

Vi efterlyser dina åsikter: Vad tycker du om körkortsutbildningarna på gymnasiet och Komvux? Vad har du för erfarenheter av buss- och lastbilschaufförer?

Mer läsning

Annons