Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av 112 med utländsk bakgrund på NA

En betydande del av NA:s rapportering handlar om de invandrartäta områdena i Örebro. Och trots att cirka 20 procent av Örebro stads befolkning bor i Vivalla, Baronbackarna, Oxhagen, Varberga eller Brickebacken – så finns journalisterna inte där.

Annons
65 av sammanlagt 112 medarbetare på NA-redaktionen bor i Örebro. Här ser du var.

NA:s undersökning visar att endast en av 112 redaktionsmedlemmar bor i något av de tidigare nämnda områdena. Utöver det kan vi konstatera att bland redaktionsmedlemmarna lyser människor med utländsk bakgrund med sin frånvaro. Skulle siffran matcha länets 16 procent så skulle NA ha haft 18 medarbetare med utländsk bakgrund på redaktionen. Nu har man tre.

Är det här ett problem, Ulf Johansson chefredaktör på NA?

– Det är ett generellt problem som vi har på redaktioner i Sverige. Det är naturligtvis en fördel om man har olika bakgrunder och uppfattningar på en redaktion. Det ger fler idéer och infallsvinklar till nyhetsarbetet.

Varför har inte NA fler anställda med annan bakgrund än den typiskt svenska?

– Urvalet av andra bakgrunder har inte varit så stort bland de sökande till våra jobb men det börjar märkas en förändring nu. I framtiden kommer redaktionen att vara mer mångfacetterad.

Men att börja kvotera in journalister med annan bakgrund är inte aktuellt, enligt Johansson.

– Först och främst måste man vara en duktig journalist.

Mer läsning

Annons