Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre landsting vill bli ett

(UPPDATERAD 14.45) Landstingen i Örebro, Sörmland och Västmanlands län vill bilda en gemensam storregion.
Målet är att den ska sjösättas 2015.

Annons
Så här vill landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Fransson (S) att landstingets gränser ska se ut i januari 2015.

De tre landstingen ska nu börja arbeta fram det underlag som i januari nästa år ska presenteras för den statlige utredaren. Marie-Louise Forsberg-Fransson, (S), landstingsstyrelsens ordförande i Örebro läns landsting, är mycket angelägen om att storregionen blir verklighet för att öka samarbetet över länsgränserna.

Vad är det för typ av samarbete ni kan ha som en storregion som ni inte kan ha redan i dag?– Vi har ett gott samarbete redan i dag. Men med tre län under en hatt kan vi bli en mycket kraftfullare aktör när det gäller frågor om kollektivtrafik, infrastruktur och forskning och utveckling. Och vi får en kraftfullare och billigare administrativ ledning.

Med stordrift följer ibland att små enheter läggs ner. Finns det sådana risker även här?– jag ser att det är tvärtom. Det är bara genom samarbete som vi kan trygga förutsättningen att kunna behålla verksamhet och hålla hela länen levande. Tittar vi på Skåne så ser vi att man har lyckats med till exempel kollektivtrafiken, vilket gör att folk kan bo kvar på sina orter och pendla till jobben.

Hur stor är chansen att ni får igenom förslaget om en storregion?

– Från vår sida är vi optimistiska. Vi vill vara med och styra utvecklingen. Inte bara vänta och blicka bakåt.

Ny region 2015Ansökan ska överlämnas i januari 2012. De tre landstingen hoppas att den nya regionen ska vara bildad i januari 2015.

Formellt tas beslutet om att bilda en gemensam region i varje läns landstingsfullmäktige.

Mer läsning

Annons