Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott: Svenskarna tror på höjda villapriser

För första gången sedan i somras tror fler svenska hushåll att bopriserna kommer att stiga än att de fortsätter att falla.
Riksbankens räntesänkning och minskad oro för euron tros ligga bakom.

Annons
Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på bolånen planerar sex procent att binda räntan inom kort.

Enligt SEB:s boprisindikator tror 34 procent att bostadspriserna kommer att stiga under det kommande året, mot 33 procent som tror på fallande priser. Förra månaden var det 30 procent som trodde på prisuppgångar, medan 43 procent trodde på fallande priser. 28 procent spår oförändrade priser.

Stor skillnadBoprisindikatorn, skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror på fallande, ligger därmed på plus 1, en uppgång med 14 enheter sedan februarimätningen.

– Det antyder att det står och väger och det är en ganska kraftig förändring jämfört med förra mätningen, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Förtroende för prognosRiksbankens räntesänkning har störst betydelse för förändringen, tror Nyström. Men också börsuppgången och en något lugnare situation i eurozonen ligger sannolikt bakom. Faran är inte över men det är ändå litet lugnare nu.

– Hushållen litar också på att Riksbankens prognos, att reporäntan ligger still det kommande året, håller, konstaterar Nyström.

Av hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på bolånen planerar sex procent att binda räntan inom kort.

Tusen personer tillfrågade

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Den bygger på intervjuer med 1 000 personer. Marsundersökningen genomfördes under perioden 29 februari till 7 mars.

Källa: SEB (TT)

Mer läsning

Annons