Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals jobb saknas i länet

Det fattas 8 200 jobb i Örebro län för att sysselsättningsnivån ska vara lika hög som hösten 2006 när den borgerliga regeringen tog över makten. Örebro har nu den näst lägsta sysselsättningsgraden i hela landet.

Annons

Det påstår Socialdemokraterna efter att ha låtit Riksdagens utredningstjänst granska utvecklingen.

Under fjärde kvartalet 2006 var 63,9 procent av befolkningen i ålder 15-64 år sysselsatta i Örebro län. Fjärde kvartalet i fjol hade andelen sjunkit till 60,0 procent.

För att sysselsättningsgraden skulle varit oförändrad hade det behövts ytterligare 8 200 sysselsatta i länet, visar statistiken, som bygger på SCB:s arbetskraftsundersökningar.

Örebro län sticker ut på ett oroande sätt och har den näst lägsta sysselsättningsgraden av alla län. Bara Västernorrland ligger lägre med 59,6 procent. Inget annat län behöver så många nya jobb som Örebro län för att ta sig tillbaka till samma läge som för fem år sedan.

Stockholm och Uppsala län går kraftigt mot strömmen och har högre sysselsättningsgrad nu än 2006. Stockholm är enda länet som ligger över 70 procent (70,1) medan Uppsala ligger tvåa med 67,9 procent.

Bättre läge

Dessa båda län har tillsammans ett ”överskott” på 12 700 sysselsatta jämfört med hösten 2006. Även Dalarna, Jämtland, Gävleborg och Norrbotten har ett bättre sysselsättningsläge i dag jämfört med 2006.

Men för riket som helhet har sysselsättningsgraden sjunkit. För att vara tillbaka på 2006 års nivå behöver Sverige ytterligare drygt 42 000 sysselsatta.

Visar inte dessa siffror att regeringens jobbpolitik misslyckats?

– Nej, svarar riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M), som suttit i arbetsmarknadsutskottet under denna period.

– Att sysselsättningsgraden sjunkit är inte konstigt när vi haft den värsta krisen sedan 30-talet. Det oroande är däremot varför Örebro län sticker ut så markant. Det är jätteallvarligt och något vi måste gräva djupare i för att hitta orsaker.

Mer läsning

Annons