Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals landstingsanställdakan ha fått helt fel lön

Arbetsterapeuten Åsa Dagerhäll har fått 8 000 kronor för mycket i lön. Hon är inte ensam om att ha fått fel lön av arbetsgivaren landstinget.
Orsaken: Ett nytt datasystem har införts.

Annons
Många anställda på USÖ får fel lön i januari månad.

I dag hör många landstingsanställda av sig till chefer och löneassistenter. Anledningen är att deras löner inte stämmer.

– Jag har försökt nå löneassistenten, men det är upptaget. Det är väl många som ringer nu, säger Åsa Dagerhäll som är arbetsterapeut och anställd på neurokliniken på USÖ.

Just nu är hon

sjukskriven från sitt jobb och ska därför inte ha någon lön. Men det fick hon idag i lönekuvertet, närmare bestämt 8 000 kronor.

– Jag vill betala tillbaka pengarna, det är därför jag försöker få tag i löneassistenten.

Åsa Dagerhäll menar att det är en hederssak att betala tillbaka.

– Det hoppas jag alla gör som fått för mycket lön. Annars är det tråkigt. Det handlar ju om skattemedel, säger hon.

Carina Frisk är chef för personalen som sköter lönerna. Hon tror att de som fått för lite lön kommer att ringa och meddela det och hon hoppas att även de som fått för mycket lön ringer.

– Vi vädjar om att man har av sig så fort som möjligt så att vi kan justera lönen, säger Carina Frisk.

Januari månads löneutbetalning är den första i det nya datasystemet för löneutbetalningar. Den 10 januari började landstingets alla cirka 9 000 anställda att använda systemet.

– Att det händer saker när man gör en så här stor systemförändring är inte ovanligt. Däremot är det ganska ovanligt att man genomför en så här stor förändring på en gång, förklarar Carina Frisk.

Varför gjorde landstinget det?– Det fanns inget alternativ eftersom det gamla systemet inte höll, säger Carina Frisk.

– Problemen som uppstått beror troligen på att det kan ha blivit fel i överföringarna mellan systemen. Det blev ett glapp då det gamla systemet stängdes den 17 december och det nya öppnades den 10 januari.

Mer läsning

Annons