Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals länsbor lider av dold folksjukdom

5 600 personer i Örebro län lider av fönstertittarsjuka. Många drabbade har inte fått en diagnos och vet därför inte att de lider av det som har blivit en dold folksjukdom.

Annons

Fönstertittarsjukan är åderförkalkningen i benen som är smärtsam och har ett samband med hjärtinfarkt och stroke. I folkmun benämner man tillståndet fönstertittarsjuka efter hur sjukdomen ter sig. De drabbade får väldigt ont – oftast i vader men också i lår, skinkor eller ryggslut – när de promenerar. Smärtan försvinner när de stannar, eventuellt utanför ett skyltfönster. Och det är alltså den ofrivilliga fönstershoppingen som har gett namn åt åkomman som är betydligt värre än den låter.

Den försämrade blodcirkulationen till benen kan bero på ärftliga faktorer eller diabetes, men den främsta orsaken är rökning.

– Är man rökare och har varit dålig på att röra sig är risken för fönstertittarsjuka större, konstaterar Lars Norgren, professor och forskningschef vid Universitetssjukhuset Örebro.

Uppemot 20 procent av 60–90-åringarna uppskattas vara drabbade. Det innebär att cirka 5 600 boende i länet lider av åderförkalkningen.

Och det är inte bara smärtan som är bekymmersam. Fönstertittarsjukan har koppling till både stroke och hjärtinfarkt.

– Jag är mån om att framhålla att de här personerna har åderförkalkning också på andra ställen i kroppen, som exempelvis hjärta eller kranskärl. De löper ökad risk för komplikationer som hjärtinfarkt längre fram i livet.

De som lider av fönstertittarsjuka kan dock bli bättre eller till och med helt symptomfria från smärtorna i benen.

Att sluta röka är det första man ska göra, understryker Lars Norgren, eftersom majoriteten av de drabbade har varit eller är rökare.

Därefter är gångträning det absolut viktigaste. Trots att smärtan kommer bör man fortsätta att gå ytterligare en bit och på så sätt utöka sträckan efter hand.

I tredje hand kan patienten genomgå en ballongvidgning av pulsåder för ökad blodtillförsel till benen.

Mer läsning

Annons