Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-bråket: "Förhandlingen är avslutad"

HBO, Disney Channel och Fox. Det är några av kanalerna som ersätter de SBS Discovery-kanaler som försvunnit ur Telias utbud. Samtidigt sjönk SBS tittarandel under gårdagen.

Annons

Den 1 april stängdes tv-bolagets kanaler, däribland Kanal 5 och Eurosport, ner hos Telia. Cirka 700 000 kunder drabbades. Anledningen var den konflikt som uppstått mellan Telia och SBS Discovery. Vad parterna är oense om är i dagsläget fortfarande oklart, men Telia uppger på sin hemsida att leverantören för tillfället inte kan erbjuda det som de vill kunna erbjuda sina kunder.

Tappade 20 procent

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Upprörda kunder tog till framför allt sociala medier för att uttrycka sin besvikelse över att program som "Grey's anatomy" och "Arga snickaren" försvunnit ur utbudet. Förändringen påverkar även tittandet. Enligt Dagens Media och MMS tappade tv-bolaget över 20 procent av sin tittarandel på onsdagen jämfört med onsdagen förra veckan.

Dan Panas, pr-chef på SBS Discovery, menar att tittartappet kan förklaras med konkurrensen den specifika dagen. Tv-huset hade näst störst tittarandel i sin huvudmålgrupp, 15-44 år, under "primetime" på onsdagskvällen, efter TV4-gruppen.

- Att vara näst störst i vår huvudmålgrupp under de timmar när det är som hårdast konkurrens mellan tv-kanalerna är ett styrkebesked, särskilt som det var en exceptionell tv-kväll med två stora finaler hos TV4-gruppen. Men vi jublar inte, när vi vet att flera tittare inte hade teknisk möjlighet att se våra program, säger han.

Öppen dörr

En lösning ser inte ut att vara nära. I stället erbjuder Telia nu sina kunder ett antal ersättningskanaler.

- Förhandlingen är avslutad, även om vi är öppna för framtida samtal, säger Iréne Krohn, presschef på Telia.

SBS-kanalerna fortsätter att sändas hos andra operatörer och det har redan skett en kundmigration från Telia till andra distributörer.

- Vi uppmuntrar våra kunder att titta igenom det nya innehållet innan de bestämmer sig, säger Iréne Krohn.

Enligt Dan Panas ser tv-bolaget ingen anledning till att de inte skulle kunna finnas hos Telia.

- Vår dörr står öppen, säger han.

Mer läsning

Annons