Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist med Länstrafiken löst

På torsdagen, i nästan sista stund, löstes tvisten om kollektivtrafikens framtid i Örebro län.

Annons

Landstinget tar över som kollektivtrafikmyndighet när den nya kollektivtrafiklagen införs från årsskiftet med hela ansvaret för regional och kommunal trafik i länet. Men det krävdes en kompromiss under torsdagens möte med Länstrafikens ägare för att landstinget skulle få med Degerfors kommun i den nya organisationen.

-Vi kommer att genomföra de förändringar som vi jobbat fram under en längre period. I de förändringarna ingår bland annat en skatteväxling mellan landstinget och kommunerna på 34 öre för att finansiera kollektivtrafiken, säger landstingsrådet Jonas Karlsson (S).

Gör en avstämning

-Men vi ska göra en avstämning inom om ett år för att se om det finns förutsättningar för att lyfta ur stadstrafiken om den kan tolkas som ett tillköp som respektive kommun själva får finansiera, fortsätter han.

-Men det krävs en komplettering av nuvarande beslut i respektive kommuns kommunfullmäktige om kompromissen ska godkännas, tillägger han.

Kan få pengarna tillbaka

Om lagstiftningen gör den tolkningen att stadstrafik är ett tillköp får Degerfors och alla andra kommuner pengarna tillbaka om ett år.

-Lika besviken som jag var när Degerfors kommunfullmäktige sa nej till skatteväxlingen, lika stort ansvar tycker jag att samtliga kommuner tog i dag för att få till en lösning som ska utveckla kollektivtrafiken i länet, säger Jonas Karlsson.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons