Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Unga behöver mest hjälp på sommaren"

Ungdomar har mer sex än vanligt under sommaren.
Men samtidigt har ungdomsmottagningarna i länet begränsade öppettider.
– De måste självklart ha öppet året runt som vanligt. Det är inte acceptabelt, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i Riksförbundet för sexuell upplysnings (RFSU) .

Annons
Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) kom i dag ut med rapporten Sverigebarometern där landstinget får kritik för att ungdomsmottagningarna i länet har begränsade öppettider under sommaren.

– Det bör ha öppet som vanligt eftersom unga har ett ökat behov av det under sommaren. Ungdomsmottagningarna har en mycket viktig funktion att förebygga könssjukdomar, oönskade graviditeter och att fånga upp unga som behöver prata, säger Kristina Ljungros.

Ungdomsmottagningarna i

Lindesberg, Karlskoga och Hallsberg har alla begränsade öppettider under sommaren. Knuffen i Örebro stänger sin drop-in verksamhet under åtta veckor.

RFSU kom i dag

– Verksamheten har försökt att inte begränsa öppettiderna eftersom behovet är stort under sommaren. Men samtidigt måste det vägas med att personalen har rätt att få semester, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsstyrelsens ordförande och landstingsråd (S). ut med en rapport som visar att två tredjedelar av alla ungdomsmottagningar i landet har stängt eller har begränsade öppettider under sommaren. Det är endast 69 av de197 mottagningar i landet som RFSU har varit i kontakt med, som har öppet precis som vanligt.

– Det är så klart bättre om mottagningarna har begränsade öppettider än att de stänger helt. Vissa kommuner i landet har stängt i flera veckor. Men även begränsade öppettider är problematiskt. Det är politikernas ansvar att se till att det finns tillräckligt med anställda. Men ofta får inte mottagningarna resurser så det räcker, säger Kristina Ljungros.

Enligt Marie-Louise Forsberg-Fransson

är landstinget medvetna om de ungas ökade behov av mottagningar under sommaren,

‑ Det här är något vi har tittat på och lyft tidigare. Om det är så att det framkommer mycket problematik i det här får vi naturligtvis titta på det återigen, säger hon.

Varför skjuts det inte till mer pengar för att hålla mottagningarna öppna som vanligt?

‑ Jag tror tyvärr inte att det är bara en penningfråga i det här fallet. Det är kompetensen som finns på verksamheterna, som har sin lagstadgade rätt att gå på semester. Då blir det automatiskt neddragningar.

Kristina Ljungros, (RFSU).
Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande.

Mer läsning

Annons