Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlingsavtal för VVS stoppat i domstol

Förvaltningsrätten i Karlstad har nu stoppat upphandlingen av VA-VVS-material för såväl Degerfors som Karlskoga, Askersund, Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Örebro kommuner samt för Bergslagens Kommunalteknik.

Annons

Degerfors-Karlskoga och de andra berörda kommunerna blir nu tvingade till direktupphandling på VA/VVS-material till dess målet avgjorts i Förvaltningsrätten. Enligt Helena Englund, på upphandlingsenheten i Örebro, kan det bli dyrt då ett det senaste upphandlingsmålet i denna rättsinstans dröjde 7-8 månader innan avgörande.

– Det är kostsamt överhuvudtaget att hamna i den här situationen, så det är något som vi från vårt håll försöker slippa på alla sätt, säger Englund och tillägger:

– Det är nödvändigt att handla de här produkterna, men då det inte finns något ramavtal under den här perioden måste vi göra direktupphandlingar. För varje tillfälle måste man ändå titta var man ska handla.

Stora summor

I pengar handlar det om en stor upphandling, totalt förra året handlades dylikt material i nämnda kommuner för 17 miljoner kronor. bara i Degerfors hamnade summan på halvmiljonen kronor.

–I Karlskoga är det mycket badrumsmaterial då där är många reparationer i kommunens lokaler, som skolor, förskolor och äldreboenden. Men i många andra kommuner ingår också materialet i gatan, alltså ledningar och dylikt, förklarar Englund.

Avtalet är om tre år och brukar också innebära ett förlängningsår.

Varför har då Förvaltningsrätten kommit fram till att nämnda kommuner inte får avsluta upphandlingen?

– Den leverantör som hade avtal med hälften av kommunerna förra perioden anser att vi gjort fel. Vi måste få mer information från Förvaltningsrätten om vad de vill ha synpunkter på från oss och när vi ska yttra oss, säger Englund.

Hon berättar också att en ny lag om offentlig upphandling började gälla 15 juli. Då upphandlingen påbörjades redan i maj är det den gamla lagen som ska tillämpas i detta fall.

Kommunerna hade ställt olika krav, på kvalitet, miljö och dylikt. När alla de delarna var uppfyllda av leverantörerna var det priset som avgjorde och då till en annan leverantörs fördel än den man tidigare haft.

Invänta ett avgörande

Den tidigare leverantören har ansökt om överprövning av upphandlingen och yrkat att Förvaltningsrätten beslutar att upphandlingen ska rättas i de delar som avser utvärdering av skall-krav, så att anbudet från den leverantör kommunerna valt inte ska beaktas. Vidare har den tidigare leverantören yrkat på beslut att upphandlingen inte får avslutas innan något annat beslutats. Där står man nu och beslutet gäller till dess målet avgjorts, om det inte innan dess ändras eller upphävs av Förvaltningsrätten eller överinstans.

Mer läsning

Annons