Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ Sverigebäst på metodsom räddar flera liv om året

Kärlkirurgerna på USÖ lyckas rädda fem män i länet årligen som annars skulle ha svävat i livsfara.Detta tack vare mass-undersökningar av bråck på kroppspulsådern. I framtiden hoppas läkarna att dödsfallen i brusten kroppspulsåder ska kunna minska ännu mer.

Annons

Örebro är tillsammans med Malmö Sverigebäst på att använda en ny teknik för att operera bråck på kroppspulsådern.

– Vi går in via ljumsken i stället för att använda öppen bukkirurgi. Det är mer skonsamt för patienten, säger kärlkirurgen Ken Eliasson.

Genom att massundersöka, screena, alla män i länet i 70-årsåldern lyckas Universitetssjukhuset i Örebro hitta männen som har farliga försvagningar på stora kroppspulsådern. Försvagningen gör att ådern buktar ut, alltså får ett bråck. Där bråcket sitter kan ådern bli så svag att den brister.

Cirka 50 män med bråck om året hittas via massundersökningarna. Av dem har mellan fem och sex en så pass stor försvagning att de opereras. Det räddar med stor sannolikhet livet på dem.

Om ådern skulle brista innebär det nämligen döden för tre av fyra som drabbas. Men med fortsatta massundersökningarna hoppas kärlkirurgen Ken Eliasson och hans kollegor kunna sänka dödsfallen ytterligare.

– Screeningen har pågått i nästan på dagen två år nu och den har visat sig fungera bra. Närmare 90 procent av dem som erbjuds kommer till undersökning, säger Ken Eliasson.

Kärlkirurgerna på USÖ har opererat bråck på stora kroppspulsådern med en ny metod sedan slutet av 90-talet. Numera opererar de så många som nio av tio patienter utan öppen kirurgi. Det gör att de tillsammans med Malmö är Sverigebäst på den nya metoden.

I stället för att öppna magen går kärlkirurgen in genom pulsådern i ljumsken och för upp protesen på rätt plats i stora kroppspulsådern. På så sätt förstärks ådern på det svaga stället. Tekniken har visat sig ge goda resultat.

– Förenklat uttryckt kan man säga att protesen är som ett ihopfällt rör. Det förs upp med hjälp av något som kan liknas vid en pinne till rätt plats i stora kroppspulsådern. Där vecklas röret ut inuti ådern, förklarar Ken Eliasson.

Tekniken har flera fördelar: Eftersom den är skonsam för patienten ger den kortare vårdtid på sjukhuset och kortare återhämtningstid för patienten.

Medicinskt fungerar den lika bra som de operationer som görs med öppen bukkirurgi. Kostnadsmässigt är den varken dyrare eller billigare – vårdtiden blir visserligen kortare, men materialet som krävs är dyrare.

Män drabbas oftast

800 svenskar avlider varje år på grund av brusten kroppspulsåder.

Med hjälp av screening hoppas kärlkirurgerna kunna få ner dödstalen på sikt.

I Örebro län massundersöks cirka 15 000 män kring 70 år årligen.

Många andra landsting runt om i Sverige screenar också, men inte alla.

Runt 90 procent av de män som erbjuds undersökning kommer.

Av de som screenas hittas cirka 50 män som har bråck på pulsådern.

Av dem har fem ett så pass farligt bråck att det behöver opereras.

De som har ett mindre bråck får komma på fortlöpande kontroller.

Brusten kroppspulsåder drabbar män i betydligt högre grad än kvinnor. Därför massundersöks inte kvinnor.

Varför brusten kroppspulsåder mest drabbar män är inte fastställt ännu, men läkarna vet att riskfaktorer är bland annat rökning, högt blodtryck och höga blodfetter. Även ärftlighet spelar roll.

Mer läsning

Annons