Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlånad häst blev slaktad

Vad hände Bella? Ett litet sjuårigt varmblodssto med vitt stjärn-ämne och vita kotor på bägge sidor bak har slaktats. Hennes ägare, Linda Swande Wilhelmsson undrar vad som hänt hennes häst.

Annons
Bella. Agobra Bell Ami hemma i hagen hos Linda och hennes familj.BILD: PRIVAT

Kvinnan som erbjöd Bella ett nytt hem var så trevlig, och verkade pålitlig. Linda inser att hon varit godtrogen, men hon trodde att Bella skulle få det bra i Närke.

– Vi satte ut en annons på internetsajten hästnet för att låna ut ett varmblodssto. Bella var för liten för mig att rida på, och hon passade inte för trav. Hon klarade inte av det psykiskt, utan blev snurrig, säger Linda Swande Wilhelmsson i Oviken, Jämtland, .

– I annonsen skrev jag att jag var beredd att skänka henne till nån som tog hand om henne. Hon kunde betäckas, men inte säljas eller gå till slakt.

En kvinna i Närke, vi kan kalla henne Eva, svarade och bad Linda titta på hennes egen annons. Där stod det att hon tog hand om hästar, och använde dem till ridning eller avel, men att hästarna inte skulle gå till slakt. De pratade i telefon, mejlade och var överens om att Bella skulle användas som avelsmärr. Linda skickade ett mejl där hon skrev att hon var beredd att skänka Bella till Eva om hon hade det bra.

– Men det blev inget ägarbyte, inga som helst papper blev skrivna. Jag står kvar som ägare till Bella.

Kollade du upp Eva något?

– Nej, jag är godtrogen, och litar på folk.

Den 23 november 2010 skickades Bella, eller Agobra Bell Ami, till Närke med en hästtransportör.

– Senaste kontakten hade vi via Facebook i början av 2011. Då skrev hon att Bella hade det bra i sin hage, jag skrev att jag skulle hälsa på henne i sommar.

Av en händelse gick Linda in på STC:s hemsida i slutet av februari i år, och upptäckte då att Bella var död sedan 7 december 2010. Hon försökte på olika sätt få tag i Eva men misslyckades. Eva hade tagit bort henne som vän på Facebook, och svarade inte i telefon när hon ringde.

– Eva har ingen rätt att slakta hästen. Det är jag som äger henne. Linda kontaktade länsstyrelsen och fick veta att det fanns anmärkningar på Eva.

– När vi kontrollerade hennes verksamhet 2009 visade det sig att hon tog emot hästar för inridning utan tillstånd. Gården hade brister i djurhållningen, säger Charlotte Fredriksson på länsstyrelsen.

Det handlade inte om vanvård. Det var fråga om mindre brister, som att det inte fanns stallplatser till alla hästar. Men det var ändå så allvarligt att Eva skulle få böta om hon fortsatte med yrkesmässig hästverksamhet.

Eva är svår att nå: ”numret du ringer är för närvarande inte aktivt”, men den 11 mars säger hon via Facebook att Bella skadat sig i hagen under lösdriften. Terrängen i hagen var kuperad och skogstäckt, så Bella hade rivit upp sig illa bak, och blivit ”borttagen”. Däremot ville hon inte säga något om vem som avlivat hästen.

På STC, finns dock informationen att det är Landerstedts Slakteri AB i Norberg som slaktat Bella.

Bengt Landerstedt bekräftar på telefon att Bella slaktats där den 7 december. Han säger att han kan se vad ägaren heter, men hittar varken Lindas eller Evas namn.

– Jag kan inte hålla på och kolla vem som äger hästen. Man måste ju lita på folk, hur skulle det annars se ut, undrar Bengt Landerstedt.

Han tar namn och personnummer på den som lämnar in hästen för slakt, samt hästens id-nummer. Det är de uppgifterna som han sedan lämnar till Jordbruksverket. Bengt vill inte säga vem som fått betalt för Bella, eller hur mycket. Men han brukar betala mellan fem och sju kronor kilot för hästar.

Veterinären Shwan Kareem undersökte Bella före slakten, han har ett slaktintyg med passnummer och namn på henne.

– Hästen såg frisk ut och den kunde gå och stå själv.

Har du noterat någon skada på den här hästen?

– Nej, jag för inga sådana anteckningar.

Den 15 mars hävdar Eva på telefon att hon har fått hästen av Linda, och att hon kan bevisa det. Hon menar att eftersom Linda har läst på hennes hemsida att hon tar emot skänkta hästar är det underförstått att Linde gett Eva hästen. Det ska också finnas mejl som bekräftar detta.

– Det är så man gör, säger Eva.

– Att omregistrera ett ägarbyte på STC är en dyr historia, och om man inte längre tävlar med hästen finns det ingen anledning att göra det.

Eva säger än en gång att Bella skadade sig då hon gick på lösdrift i ett naturreservat nära gården. Hon hade ingen stallplats för Bella, så en kompis fick ta över hästen, men vad kompisen heter vill hon inte säga. Vad som hände sedan säger sig Eva nu inte veta.

Jag frågar henne om hon kan lämna kopior på mejlväxlingen mellan sig och Linda, men det vill hon inte. Hon tycker att det är bättre att Linda polisanmäler henne, så ska hon ge polisen alla papper.

Linda lämnade in en polisanmälan den 11 mars.

Bella och Linda. Ägaren Linda Swande Wilhelmsson undrar varför ingen frågade henne om Bella skulle slaktas.BILD: PRIVAT

Mer läsning

Annons