Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg med spädbarn sjuka av RS-virus

Spädbarnsviruset RS har ökat kraftigt den senaste veckan. Enbart denna vecka har tolv fall rapporterats i Örebro län, jämfört med sex förra veckan. Totalt har 21 barn blivit smittade under vintern, enligt Smittskyddsinstitutet.

Annons
Den senaste veckan har spädbarnsviruset RS ökat kraftigt. Denna vecka har tolv fall rapporterats i Örebro län jämfört med sex förra veckan. RS är ett vanligt och ofta ofarligt förkylningsvirus som drabbar de flesta spädbarn upp till två år.

RS är ett vanligt och ofta ofarligt förkylningsvirus som drabbar de flesta spädbarn upp till två år. Viruset har precis som influensa en tydlig säsongsvariation och drabbar barn under vintersäsongen.

– RS-viruset går i vartannat år cykler. Det ena året är det många spädbarn som blir sjuka, och året efter är det färre som insjuknar eftersom det då bara är de nyfödda som drabbas, säger Andreas Ohlin, barnläkare på USÖ.

Förra säsongen, vintern 2009-2010, var det ett svårt RS-år och många fall rapporterades. I år ska det alltså vara lugnare. Men de senaste veckorna har gått tvärtemot statistiken och kurvan pekar kraftigt uppåt. I hela landet har totalt 600 fall registrerats, varav hela 178 fall enbart vecka fem.

– Vad detta beror på vet vi inte, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro län. Viruset börjar ofta spridas före jul och sedan stiger antalet sjuka kraftigt uppåt.

Förkylningsviruset är svårt att undvika. Många barn smittas när julhandeln börjar och de befinner sig bland mycket folk. Däremot är det ofarligt för de flesta spädbarn.

– Viruset har rykte om sig att vara farligt. Men de flesta barn klarar sig alldeles utmärkt och det yttrar sig bara som en vanlig förkylning. De nyfödda barnen löper dock störst risk och vissa kan bli riktigt sjuka, säger Anders Ohlin.

Som förälder kan man inte veta om ens barn har drabbats av RS-viruset. Men får barnet svårt att andas ska man alltid uppsöka sjukvård. Tillhör spädbarnet en riskgrupp, om hon eller han är extremt för tidigt född eller har ett svårt hjärtfel, bör man också vara extra vaksam och särskilt undvika stora folksamlingar där smittan lättare sprids.

Än så länge finns inget vaccin som skyddar mot viruset och ett barn som har varit sjukt blir bara immunt en kort tid och kan därför drabbas igen.

Mer läsning

Annons