Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägarna där det blir kaos i vinter"

Nu har Trafikverket tagit fram Sveriges 16 värsta vintervägar.
Och Örebro län har med hela tre vägar på listan.
– Det handlar om vägarna där det blir kaos i vinter, säger Erik Lundman, chef på det statliga väg- och anläggningföretaget Svevia.

Annons
BILD: Riad Al-Khiat

Trafikverkets experter har på tidningen På Vägs uppdrag plockat fram de 16 värsta vägavsnitten i hela Sverige när vintern slår till. På just de här vägarna finns det en extra stor risk att det blir stora trafikproblem om det blir mycket snö i vinter.  

Noterbart är att Örebro län har med hela tre vägar på listan. De tre vägavsnitten är:

Riskvägarna finns i hela Sverige, men det är enligt Trafikverket främst områden med kullar och backar som riskerar vinterkaos. Men även vägavsnitt som ligger nära havet.

Problemen med stillastående trafik på grund av snökaos har ökat de senaste åren.

Enligt Trafikverket stod trafiken helt stilla 2 700 000 timmar under vintermånaderna 2007. I fjol hade siffran stigit till 3 800 000 timmar. Det är en ökning med 40 procent. Och enligt Trafikverket gick förra vinterns trafikkaos på närmare 360 miljoner kronor i samhällskostnad. Trafikverket uppskattar att mellan 30 och 60 procent av problemen berodde på lastbilar med dåliga däck – och noterbart är att endast 57 procent av de utländska fordonen hade vinterdäck.

– Framkomlighetsproblemen måste lösas eftersom de kostar samhället stora pengar. Krav på vinterdäck på tunga fordon kan vara en lösning, säger Erik Lundman, chef på det statliga väg- och anläggningföretaget Svevia.  

Här länets tre värsta vintervägar, enligt Trafikverket.

Landets 16 värsta vintervägar

Mer läsning

Annons