Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsåtalad man friad

Mannen från Sydnärke stod åtalad för våldtäkt och upprepad misshandel av sin hustru.
Nu frias han helt av Örebro tingsrätt.

Annons

Mannen är i 60-årsåldern och bosatt i södra Närke. Under en semesterresa i en annan världsdel för några år sedan träffade han en kvinna som han senare gifte sig med. Paret bodde först i hennes hemland men flyttade efter en tid till Sverige.

Mannen nekadeDen 30 juni i år åtalades mannen för våldtäkt, olaga frihetsberövande samt nio fall av grov kvinnofridskränkning, inklusive misshandel och dödshot. Alla dessa gärningar var, enligt åtalet, riktade mot hustrun.

Den åtalade mannen förnekade gärningarna i sin helhet, och i dag friade Örebro tingsrätt honom från alla åtalspunkter.

Trovärdigheten ifrågasatt

Tingsrätten anser att anklagelserna inte kan bevisas, och att det finns mycket i kvinnans berättelser som minskar henne trovärdighet. Rätten anser bland annat att det ligger kvinnan till last att hon inte nämnde de sexuella övergreppen när hon gjorde sin polisanmälan mot maken. Domaren skriver:

”Även om tingsrätten har förståelse för att det kan vara svårt att prata om sexuella övergrepp kan det begäras av en person som anser sig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp att i samband med en polisanmälan faktiskt också säga det. Genom att inte göra det undergrävs trovärdigheten i XX uppgifter.”

Besvärande fotonDäremot anses de fotograferade blåmärkena på kvinnans kropp vara ”besvärande, för att inte säga mycket besvärande” för den åtalade mannen. Fotografierna av skadorna anses dock inte vara tillräckliga bevis för att kunna styrka att mannen ”uppsåtligen förorsakat dem”.

Mer läsning

Annons