Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen hem till familjen Holkersson

Nu har tolgoxfamiljen i NA:s kameraförsedda holk fått ett namn: Holkersson.

Annons
På bilden ser man honan och de två ungarna.

Vi efterlyste namnförslag till talgoxfamiljen, som består av mamma, pappa och två fågelungar, som snart är flygfärdiga.

180 förslag kom in. Några personer föreslog Holkersson. I en sms-omröstning har nu det namnet vunnit.

Bland de som röstade på Holkersson har vi dragit fyra vinnare. Högsta vinsten, en kikare, en fågelholk och en fågelbok, går till Ulrika Rehnberg i Odensbacken.

12/4

Detta har hänt hemma hos talgoxfamiljen Holkersson: Gräs och annat bomaterial börjar komma på plats.

19/4 Nu syns inte botten på holken längre. Det verkan finnas tillräckligt med byggmaterial för att göra ett rede. Men vem är det egentligen som bygger. Ibland ser man en talgoxe inne i holken, ibland en blåmes.

23/4 Boet är klart. En talgoxe ligger där ibland. Det kan vara ägg på gång.

26/4 Det är ägg i boet. Två stycken! Men vems är det? Talgoxens eller blåmesens?

27/4 En dramatisk dag. Talgoxen och blåsmesen slåss. Det är en intensiv kamp där talgoxen till slut får övertaget och ser ut att hacka ihjäl blåmesen. Men talgoxen distraheras av något och blåmesen, som sett livlös ut, flyger ut ur holken.

30/4 Det ligger nu sex ägg i holken.

11/5 Talgoxhonan har ruvat på äggen i elva dagar. Ibland är hon ute och skaffar mat själv, ibland kommer hennes partner med insekter och mask.

12/5 Tidigt på morgonen kläcks det första ägget. Under dagens lopp kläcks ägg efter ägg. Vid tre-tiden på eftermiddagen kläcks det femte ägget. (Ägg nummer sex kommer aldrig att kläckas)

20/5 Nu är ungarna en dryg vecka gamla. En del av dem har växt till sig rejält. Men flygfärdiga är de inte förrän om ett par veckor.

23/5 En av ungarna har dött. Den har varit mindre än de andra hela tiden och har blivit svagare och svagare. Den ligger nu död i boet. Fyra ungar kvar.

27/5 Ytterligare två ungar ligger döda i boet. Bara två levande kvar nu. Det kyliga vädret påverkar troligen tillgången på föda i form av insekter och larver.

30/5 En av ungarna verkar snart vara redo att prova sina vingar. Den sitter ibland uppe på kanten av redet. Även den andra ungen flaxar ibland med vingarna.

Mer läsning

Annons