Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenhandlare dömd till fängelse

Ett stort antal vapen, vapendelar och ammunition beslagtogs från en man i Örebro län. Nu döms han till fängelse ett år och fyra månader för grovt vapenbrott.

Annons

Mannen drev tidigare ett bolag och sålde vapen. Men polismyndigheten återkallade hans tillstånd. Den åtalade anser att han fick för kort tid på sig att avveckla och förändra.

Bland det beslagtagna finns hagelgevär, armégevär, kulgevär, dubbelpipiga hagelgevär och flera andra vapen. Dessutom en mängd ammunition och vapendelar.Han har själv sagt att vapenhandeln drevs i större omfattning och att med så mycket att avveckla var tre månader rena hånet.

Enligt mannen hade tiden förlängts vid kontakt med polisen. Men Örebro tingsrätt anser inte att uppgiften om förlängning har något stöd i utredningen. Rätten påpekar också att tillstånden inte var för honom personligen. Hans kunskap om vapen anses sådana att han mycket väl visste vad han hade att rätta sig efter.

Mannen har uppgett att det fanns en hotbild mot honom och att vapen behövdes för nödvärn. Tingsrätten utesluter inte en hotbild men menar att det inte ger honom rätt beväpna sig på det sätt han gjort.

Domstolen ogillar ett par åtalspunkter men dömer för grovt vapenbrott och även brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det är efter beslag av fem dynamexstavar och fem elsprängkapslar.

Mer läsning

Annons