Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte hoppar av politiken

Nästan var femte person som blev invald till fullmäktige i någon av länets kommuner inför den här mandatperioden har hoppat av.
–En anledning kan vara att partierna inte är särskilt demokratiska i sitt inre arbete, säger Gun Hedlund, statsvetare vid Örebro universitet.

Annons

Av 492 kommunfullmäktige-ledamöter i länet har 113 lämnat sin post. Risken finns att om ett parti byter ut de framröstade företrädarna så ändras också den politik som väljarna har röstat fram.

– Det är klart att väljarna känner sig lurade om de röstar fram en politik och partiet sedan för en annan, säger statsvetaren Agneta P Blom.

Hon menar dock att de stora tvära kasten inte är alltför vanliga inom svensk politik och att byten också kan stärka demokratin eftersom väljarnas åsikter kan ändras under en period.

– I första hand röstar vi inte på personer utan på partier, säger Agneta.

Även om vi lever i ett rörligt samhälle där man flyttar och byter sysselsättning oftare kan Gun Hedlund se flera tänkbara orsaker till att politiker lämnar sina förtroendeuppdrag.

– De som har kommunfullmäktige som sitt enda uppdrag kan ibland känna att det de gör inte gör någon skillnad. Att de inte får gehör för sina hjärtefrågor och att partiet bara använder dem till att gå dit och rösta.

Gun Hedlund förklarar att fritidspolitiker som bara har ett förtroendeuppdrag kan känna sig ängsliga inför hård mediebevakning. Vissa skandaler som rör höga politiker gör att vissa kan börja misstro alla med förtroendeuppdrag

Hedlund har forskat på debattklimatet i Örebros kommunfullmäktige i början av 80-talet och har sedan dess följt debatten. Hon tycker att det är konstigt att debatten inte blir sakligare trots att det både forskas och diskuteras kring det.

– Det behöver inte vara en tråkig debatt bara för att den förs på ett sansat sätt säger hon.

Mer läsning

Annons