Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde drabbas av vårdinfektioner

Varje år drabbas 80 000 patienter runt om i landet av infektioner som orsakats av vården. Det motsvarar var tionde patient.

Annons

Och inget tycks bita på infektionerna. Det skriver tidningen Dagens Samhälle i veckans nummer.

Kronobergs län toppar ”värstingligan”, där drabbas 12,9 procent av patienterna av infektioner. För Örebro län är siffrorna något bättre, här drabbas ”bara” 8,2 procent av patienterna. Det gör att Örebro län hamnar på en tioendeplats bland Sveriges 21 landsting. Bästa landsting är Jämtland, där råkar 4,6 procent av patienterna ut för infektioner.

Hur väl personalen följer alla regler kring hygien och klädsel mäts också två gånger per år över hela landet. I den senaste mätningen låg Jönköpings län bäst till och Stockholm sämst till. I Jönköping följer 88,6 procent av personalen de basala hygienrutinerna och klädreglerna. I Stockholm bara 59,2 procent.

I Örebro län sköter sig 72, 6 procent av personalen som de ska, Det gör att Örebro län hamnar under genomsnittet i ”renlighetsligan” av landstingen i landet.

Att utvecklingen står still de senaste åren beror enligt Sveriges Kommuner och Landstings samordnare av patientsäkerhetsfrågor, Eva Estling, på att landstingen inte slagits mot infektionerna på flera fronter.

– Det har varit mycket fokus på hygien- och klädregler, och det är viktigt för att inte sprida smittor, men det kan inte ensamt förebygga infektioner, säger Eva Estling till Dagens Samhälle.

Hon poängterar att både vård- och städpersonal måste ha rätt kompetens och att chefer måste prioritera kampen mot de vårdrelaterade infektionerna och inte acceptera att det ser ut som det gör.

Totalt drabbas minst 80 000 personer årligen av infektioner, en del av dem flera gånger dessutom. Det innebär 750 000 extra vårddygn per år på sjukhus till en kostnad för omkring 6,5 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons