Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje äldre länsbotar olämpliga läkemedel

Var tredje äldre pensionär i Örebro plockar ut läkemedel som Socialstyrelsen anser bör undvikas.
- Det finns skäl att föra detta till tals. Vi har brister i systemet, säger Sten Boström, på Pensionärernas Riksorganisation.

Annons

Socialstyrelsen har listat läkemedel på sin hemsida som bör undvikas i behandling av äldre. Detta för att biverkningarna av dessa mediciner tillsammans med andra läkemedel kan vara farligt och kan leda till sämre livskvalitet och komplikationer. Ändå skriver läkare ut dessa till sina patienter och en uppföljning görs inte.

- Det finns äldre som av goda skäl tar dessa mediciner. Problemet är att läkarna inte har någon koll på vad patienten tar för mediciner sen tidigare och det är där det kan bli farligt, säger Karin Söderberg på Apotekets dotterbolag Apoteket Farmaci.

Pensionärsorganisationerna PFO och SPF vill inte stoppa utskrivning av läkemedel utan kräver istället en kontinuerlig läkemedelsgenomgång av läkare för varje enskild patient. En ansvarig läkare som har koll på vilka läkemedel som kan skrivas ut.

- Äldre människor är mer känsliga. Dessa mediciner borde inte skrivas ut alls, i sådana fall i specifika fall, säger Lars Nilsson, Sveriges Pensionärsförbund SPF.

Varför görs det ändå?

- Läkare vet inte om att dessa mediciner är olämpliga för äldre.

Andel av befolkningen 80 år och äldre med olämpliga läkemedel

Andel %

2010

Riket medel 31,6

Medel för Örebro län 32,3

Lekeberg 33,2

Laxå 34,0

Hallsberg 34,3

Degerfors 39,1

Hällefors 32,2

Ljusnarsberg 31,7

Örebro 30,8

Kumla 36,2

Askersund 22,9

Karlskoga 28,2

Nora 32,1

Lindesberg 32,7

Mer läsning

Annons