Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vår uppfattning är att mörkertalet är enormt”

Polisen har en speciell grupp som jobbar med brottsoffers säkerhet. Men få hedersrelaterade fall tas upp.
– Vi måste bli bättre på säkerhetsinsatser och stöd, säger kommunikationschefen Mats Nylén.

Annons

Polisen i Hallsberg har fått stark kritik från personal på Alléskolan som varnade om att det fanns en klar hotbild mot en 19-årig man som senare knivhöggs i armen och ansiktet i ett hedersrelaterat dåd. Om polisen misstänker att någon riskerar att utsättas för våld ska det rapporteras till den interna enheten för brottsofferstöd och personsäkerhet som bildades 2009 och jobbar för hela länet.

– För att vi ska bli inkopplade krävs att en utredning pågår. Utredaren signalerar att det finns ett behov och då jobbar vi parallellt bredvid utredningsprocessen, säger Katarina Emlund på enheten för brottsofferstöd och personsäkerhet.

Polisanmälan krävs

På enheten jobbar en ”handfull” poliser, och Katarina Emlund vill inte berätta i detalj hur arbetet går till. Hon påpekar att de jobbar brottsförebyggande i ärenden, men att man inte kan göra något så länge det inte finns en polisanmälan.

– En ganska liten del av arbetet går åt till den hedersrelaterade problematiken, och vår uppfattning är att mörkertalet är enormt. När vi får sådana ärenden blir de oftast svåra och bygger på stor samverkan med andra myndigheter.

– Det är inte många som vågar kliva fram och anmäla hedersrelaterade brott för att det får så stora konsekvenser. När någon väl gör det måste man ta det på största allvar och stötta personen, avslutar Katarina Emlund.

Mer läsning

Annons