Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdens stora utmaning:Multiresistenta bakterier

Att få bukt med de multiresistenta bakterierna är en ödesfråga för sjukvården.

Annons
Sara Thulin Hedberg forskar vid mikrobiologiska laboratoriet på USÖ. På sjukhuset finns landets främsta expertis på meningokockbakterien.

Det menar smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

– Det kommer nya fall till och från, men i Sverige har vi en ganska hygglig kontroll på det hela, säger han.

Ett ämne på läkardagarna i Örebro är multiresistenta bakterier. Man frågar sig om läget är under kontroll, och det anser Hans Fredlund att det är.

– Sedan är frågan hur långt man ska lyfta blicken, säger han.

I Sverige är det stabilt, men det är mer problem ute i Europa. Man behöver inte åka längre än till Danmark så blir det mer bekymmer.

– Men Nederländerna har en situation som är lika bra som vi har, och de har haft en väldig fast antibiotikapolitik där. De är omgivna av länder som har mycket större problem, säger Hans Fredlund.

Han berättar att det finns en beredskap och rutiner för om det dyker upp fall i Sverige, men att man även jobbar med ett patientsäkerhetsarbete för att förebygga detta. Det går bland annat att bromsa situationen genom att ha bra hygienrutiner, och genom att sätta in den perfekta antibiotikabehandlingen i rättan tid.

– Vi har hittills ännu ingen bakterie som är helt omöjlig att behandla, utan det finns alltid någon behandling man kan ta till. Men det är bara en tidsfråga innan vi har en som är helt resistent mot antibiotika, säger Hans Fredlund.

Det är mycket viktigt för sjukvården att komma till rätta med de här bakterierna. Det har enligt Hans Fredlund betydelse om man ska kunna ha en sofistikerad vård med avancerad kirurgi eller med cancerbehandlingar där man sänker immunförsvaret för att komma åt cancercellerna.

– Har man bakterier som man inte kommer till rätta med får man stora svårigheter med de här avancerade medicinska behandlingarna. Det är en ödesfråga för vården, säger han.

Hans Fredlund.

Antal fall

I Örebro län var det 48 fall med multiresistenta bakterier år 2008, 46 fall år 2009 och 45 fall 2010. Det är ungefär samma antal som övriga län i landet, enligt smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Mer läsning

Annons