Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdköerna ökar igen

Landstinget ser ut att misslyckas med att uppfylla en viktig del av vårdgarantin.
Nu hotar tio miljoner kronor i statliga bidrag att utebli. Köerna innebär också mänskligt lidande när patienter får vänta länge på operation.

Annons

Den här hösten ökade vårdköerna. En viss ökning är normal efter sommarsemestern. Även läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal behöver ha ledigt och då ökar köerna.

Men höst i år var ökningen av kön ovanligt stor. En förklaring kan vara att remisserna till sjukhusen från bland annat vårdcent-ralerna var fler än de brukar vara.

Mats Granberg på landstingets kansli har mätt vårdköerna sedan vårdgarantin infördes för fem år sedan, november 2005.

– I och med att reglerna har ändrats i år har det blivit svårare att uppfylla villkoren för de statliga statsbidragen. Däremot är köerna i princip inte längre i år än förra året, förklarar Mats Granberg.

Han är inte optimistisk om att landstinget ska kunna lyckas uppfylla villkoret för att få statsbidrag vad det gäller operationsköerna.

– Det kan gå, men ska man vara ärlig blir det nog svårt.

Vad det gäller kön till mottagning hos specialistläkare ser det däremot ljusare ut. Där kan landstinget komma att lyckas uppnå den lägsta nivån – 80-procentsnivån.

Det är köerna till operation som är svårast att åtgärda.

– De är en svårare nöt att knäcka eftersom en operation involverar så mycket mer än ett läkarbesök, bland annat narkospersonal och operationssalar, förklarar Mats Granberg

Mats Granberg vill ändå se ljuspunkterna. Landstinget har lyckats få bukt med köerna till knä- och höftledsoperationer.

– Det är glädjande eftersom det handlar om smärtsamma saker att gå med, säger han.

Även vad det gäller fetma-operationer väntas kön minska stort nästa år. Där har kön tidigare varit lång. Behovet är också stort i länet. Här finns många som bär på farlig övervikt.

Sedan förra året är kömiljarden ett prestationsbaserat statsbidrag. Pengarna går bara ut till de landsting som uppfyller vårdgarantins 80-procentsnivå. De landsting som uppfyller 90-procentsnivån får ytterligare pengar.

Nyckeln till att lyckas få bort köerna ligger utökat samarbete mellan länets tre sjukhus, menar Mats Granberg.

– Ett jämt flöde på alla tre sjukhuset ger bättre flyt i verksamheten, säger han.

Mer läsning

Annons