Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg fälld i Dylta bruk

På söndagseftermiddagen sköts årets första varg i Örebro län utanför Dylta bruk, norr om Örebro. Nu återstår en varg på länets vargjaktskvot.

Annons

Några minuter efter klockan tre sköt en jägare mot en varg vid Dylta bruk. Jaktledaren ringde direkt in och rapporterade innan han tittat om vargen var död.

– Vi valde att ta bort en varg från kvoten innan det var bekräftat att den var död så att fler vargar inte blev skjutna av misstag, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

DödförklaradEn stund senare kunde jaktlaget konstatera att vargen träffats och dött.

Länsstyrelsen fick kring jul rapporter om varg i området kring Dylta bruk och den senaste veckan har två vargar spårats. Men man har inte funnit några revirmarkeringar.

– Vargar kan vandra väldigt långt och eftersom vi inte har hittat revirmarkaringar vet vi inte om de slagit sig ner för att etablera ett revir, säger Per Wedholm.

Vuxen honaDen skjutna vargen var en fullvuxen honvarg. Om det är samma varg som nyligen sågs ut mot Kvinnersta vet man inte.

– Några sådan kännetecken finns inte, det var en fullvuxen varghona och allt verkar ha gått rätt och riktigt till, säger Björn Fransson från Länsstyrelsen som åkte ut och kontrollerade den fällda vargen.

Nu återstår det bara en varg att skjuta i Örebro läns vargjaktkvot som från början var på två vargar.

Mer läsning

Annons