Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargavintern är på väg

Den närkingska vinterkylan har hållit sig på beskedlig nivå hittills. Men efter nyår har minusgraderna blivit fler. Och till helgen kan länet få en riktig kylchock.

Annons

Den milda inledningen på vintern verkar vara förbi. Kvicksilvret som tidigare pendlat runt nollstrecket har sakta men säkert sjunkit under januari. Vintern har kommit.

- Ja, sedan början av januari har ni i Örebro län fått så kallad meteorologisk vinter, bekräftar Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Med meteorologisk vinter menas att dygnsmedeltemperaturen varaktigt legat på minus. Anledningen till minusgraderna finns över Ryssland, enligt Rindeskär .

- Väderläget domineras för tillfället av ett högtryck över Ryssland. Det blockerar mildluften västerifrån och i stället får vi in kalluft från sydost över Sverige.

Och ännu kallare kommer det bli, kanske redan till veckoslutet spår Rindeskär.

- Ett isolerande molntäcke har gett de ändå ganska beskedliga temperaturerna senaste tiden. Men till helgen ser det ut att komma revor i molntäcket över Örebro. Och så fort molnen spricker upp blir det snabbt ordentligt kallt. På sina håll i Svealand har vi haft under -20 i veckan.

Mer läsning

Annons