Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen gör att fler drunknar

Hittills i år har tre drunknat i Örebro län enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Men med tanke på den varma sommaren kunde det varit värre.

Annons
Under de första sju månaderna 2010 har tre drunknat i Örebro län.

– Nationellt sett ökade drunkningstillbuden kraftigt under juni, juli då fler vistades i vatten på grund av värmen, tyvärr har fler barn omkommit med, säger Magnus Hjalmar, representant för Svenska livräddningssällskapet i Örebro.

En av orsakerna tros vara den egna uppfattningen om sin simkunnighet.

– Det kan vara att man har fått sämre teknik och kondition med åren, menar Magnus Hjalmar. I Örebro län har två män i medelåldern drunknat när de var ute och simmade samt en 70-årig dam som föll ur en fiskebåt i Hällefors.

Män i 50-års-åldern är i statistiken den grupp där flest drunknar.

– Undersökningar har visat att män i den åldern utsätter sig för större risker i vatten.

Med större risker menar han till exempel att medelålders män badar med alkohol i kroppen eller ger sig ensamma ut på sjön för att fiska utan flytväst.

– Vi rekommenderar att man alltid har någon med sig när man badar eller åker ut i båt.

Att sådana här olyckor sker handlar oftast om dålig kunskap och att man simmar rakt ut från stranden i stället för längs med.

Sammanlagt i Sverige har det omkommit 51 personer under årets första sju månader. Det är färre än samma period 2009 men statistiken visar en stor ökning av drunkningar för juni och juli i år mot tidigare år.

Tre stycken i Örebro län i juli kan jämföras med ett genomsnitt på 3,1 som drunknar i snitt per år sedan 2000 i Örebro län.

– Vi är tacksamma att fler inte omkommit i år på grund av drunkning om man ser till den stora ökningen i juni, juli i övriga Sverige. Kanske beror det på att Örebro län inte har några stora badstränder där mycket folk är och att folk åker på semester någon annanstans och badar. Det är svårt att veta orsakerna.

Svenska livräddningssällskapet(SLS) jobbar ideellt med att öka medvetenheten hos både barn och vuxna. Nu i sommar har SLS Örebro län bedrivit 15 kurser med plats för 8 deltagare tillsammans med myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att vuxna ska få lära sig simma och få kunskap om livräddning.

– Det finns ett stort intresse för att lära sig simma och livrädda, det har till och med varit kö till våra simkurser ute i Varberga där folk inte har kommit med på kursen för att vi saknar resurser för det, säger Magnus Hjalmar.

Deras mål är att ingen ska drunkna på grund av okunskap.

På i princip alla orter i Örebro län finns flytvästar att låna eller hyra, till exempel i Hästhagen i Örebro.

Om Svenska Livräddningssällskapet

Sveriges Livräddningssällskap är en ideell organisation som arbetar för en ökad säkerhet vid våra vatten och isar. Vi har funnits sedan slutet av 1800-talet och vi består av 24 självständiga länsförbund och en centralorganisation.

I våra stadgar står att vi ska arbeta inom tre områden;simkunnighet, livräddning och säkerhet.

I Örebro län delar man även ut en informationsbroschyr till alla barn i åk1-3 som handlar mycket om vattensäkerhet.

De utbildar regelbundet badvakter och simlärare.

Mer läsning

Annons