Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är någonting på spåren”

- Det är kul, det är det ju. Men det var oväntat att se sitt eget namn bland de nominerade, säger Lennart Lundkvist tankfullt.

Annons

Lennart Lundkvist är nominerad i Sveriges största och äldsta fototävling, ”Årets Bild”. Han sitter vid fotoredaktionens lunchbord. Som i ett trollslag har alla andra försvunnit innan jag hinner sätta mig. De känner nämligen Lennart. Att prata om sig själv, eller stå i centrum ligger inte för fotograf Lundkvist.

Kommer du att åka ner till prisutdelningen i Malmö?

- Ja… jag kommer nog inte undan, även om jag inte gillar uppståndelsen runt mig själv. Självklart är det hedrande att juryn gillar mina bilder.

Bakom står Pressfotografernas Klubb Sverige. I år fick juryn gå igenom hela 4530 bilder och valde därefter ut 34 fotografer till 13 olika kategorier.

Är det vanligt att skicka in bidrag till tävlingen?

- Ja, om inte annat för att komma med i årsboken som de sammanställer varje år med ett urval av bilderna. Det blir lite som en årskrönika över Sverige. Det är kul om så många som möjligt från NA kan figurera i den. Och det är nog fler från fotoredaktionen som kan hamna i den för det har produceras så mycket bra bilder här under 2011.

Vinnande konceptLennart, är nominerad för andra gången till Årets bild. Första gången var 2003 med ett sportreportage. Även flera av hans kollegor har både nominerats och segrat genom åren. Han menar att fotoredaktionen på NA är någonting på spåren, när de hittar utrymme att jobba tillsammans.

- Vi hjälps åt. Vi är med och bedömer varandras bilder när man kommer hem med mängder av varianter. Fotokollegornas feedback, få andra ögon på materialet och kunna prata jobbidéer om hur saker skulle kunna göras är viktigt.

Vilken av hans inskickade bilder som är nominerad får han inte veta ännu. Han vågar sig inte heller på någon gissning. Prisutdelningen hålls i Malmö den 16 mars.

Hälleby triathlon 2011.
Hälleby triathlon 2011.
Hälleby triathlon 2011.
Hälleby triathlon 2011.
Hälleby triathlon 2011.
Hälleby triathlon 2011.
En dalmatinerhund försvinner så lätt.
Även fast det är varmt får man ligga i...Örebro sommaren 2011.
Vid sjön Kvismaren hösten 2011.
Omslagsbild till NA:s affärstidning Saldo. Ulf Bergquist, en av delägarna till Gustavsviksanläggningen.

Mer läsning

Annons