Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi behöver jul föratt stärka familjebanden”

Oskrivna regler är något av högtidernas paradnummer. Vett och etikett i juletid är inte bara en fråga om hyfs. Under ytligheterna ligger förväntningar, traditioner och urgamla riter som är viktiga för oss alla.

Annons

Hur farligt är det att bryta mot de oskrivna regler och förväntningar?-Ja, man dör ju inte. Många struntar ju i jul överhuvudtaget. Men jul är i botten en ritual som binder oss samman, därför blir det viktigt att saker är som de alltid varit. Det är en tid för familjen att jobba på sina band till varandra så att man kan utveckla tillit, vara generös med sig själv och skapa förtroende för varandra, säger Emma Engdahl Universitetslektor vid akademin för humaniora, utbildning och samhällsvetenskap på Örebro universitet.

Många kan uppleva stor press inför den här tiden just för att man så gärna vill skapa en lyckad julkänsla. Man investerar massvis med och energi i förberedelser för att alla ska känna sig sedda och därför kan många också känna en sorts besvikelse när maten och klapparna är avklarade.

- ”Jaha, var det bara det här?”, så tror jag många kan tänka. Det är lite tragiskt att om någonting går lite snett blir det en så stor sak eftersom man har så höga förväntningar på just ett tillfälle.

Apropå julkänsla, i na.se:s webbfråga ansåg hela 660 läsare att det inte är okej att börja äta från det undre lagret av Alladinasken….- Nej, att börja där innan första lagret är slut är absolut inte etikett. Men det är upp till en god värld eller värdinna att se till att det övre lagret lyfts bort om det bara är sådana bitar kvar som ingen vill ha. Men eftersom julen är en högtid som vi ofta firar med den närmsta familjen är många avslappnade kring det där.

Tror du att det verkligen anses okej att vara avstressad i juletider?- Julen ska ju vara en tid att ta det lugnt och mysa, men problemet är att vi samtidigt förväntar oss en riktig Disneyjul med Piff och Puff i granen. Det ska vara tingeltangel och massvis med mat. Jag tror faktiskt inte att det skulle anses som helt okej om värden eller värdinnan var helt avslappnade och inte hade fixat och donat med allt från ljus till gran, klappar och julbord.

Det här med att knyta an och jobba på att stärka banden till sin familj, är det nödvändigt?- Förr i tiden bodde man ju tillsammans i storfamiljer, men i dag är julen det enda tillfälle många familjer firar tillsammans. Det gör julen speciell när det gäller att träffa familjen. Väljer man bort sin familj just den tiden på året är det en tydlig markering att man inte vill stärka de banden och inte känner tillit. Ser man på högtider genom året är det bara jul som är så helig familjehögtid. Men det gör den även lastad med mycket förväntningar.

Mer läsning

Annons