Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi hoppade högt av den fruktansvärda dunsen"

Stormen Dagmar som härjade i länet natten till annandag jul orsakade både elavbrott och fällda träd. Lennart Ekström var en av de som drabbats av ett träd föll ner på huset.
– Vi hoppade högt av den fruktansvärda dunsen.

Annons
Stormen Dagmar vällte trädet rakt över Lennart Ekströms hus i Ekeby-Almby.

Det var strax före midnatt och Lennart Ekström och hans fru satt och tittade på tv när trädet på allmäningen föll ner på taket över deras huvuden. De kraftiga vindarna hade fått trädet att gå av och ramla rakt ner på huset. Brandkåren kom till platsen inom en timme och sågade av grenarna som stod och slog i vinden.

– Det brukar blåsa rätt bra här men något sådant här har inte hänt förut, säger Lennart Ekström.

Då det gäller träd som har stoppat trafiken på vägarna så har Trafikverket med hjälp av sina lokala entreprenörer arbetat med att röja undan alla träd under gårdagen. Igår eftermiddag kunde Trafikverket inte göra en uppskattning om när röjningsarbetet ska vara klart men Annika Qvist förklarar att det är en prioriteringsfråga.

– Träd som helt täcker vägar tar vi först. Träd som tar upp en del av vägen kommer i andra hand, säger hon.

Stormen Dagmar utsatte även 5 000 personer i länet för strömavbrott. Värst drabbat var Örebro där uppemot 2 000 personer var utan el under natten till annandag jul. Under gårdagen arbetade elleverantörerna med att fixa skadorna som stormen orsakat på elnätet. Enligt Alexandra Hempel Svenonius på Fortum så kommer så gott som alla få tillbaka elen under kvällen och natten.

– Det kan finnas vissa enstaka av våra kunder som inte får tillbaka elen inatt, säger hon.Under eftermiddagen igår var det drygt 1 000 hushåll i länet som fortfarande var utan el.

Vindarna flyttade barnens studsmatta trettio meter i närheten av Ekeby-Almby.
Conventum Arena förlorade sitt a tillsammans med två fönsterglas som krossades i skärvor på gångvägen längs byggnaden.
Ovädret drabbade länet med full styrka under natten mot annandag jul. Polisen klassade stormen som en naturkatastrof.

Mer läsning

Annons