Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvinsolyckorna ökar i länet

Antalet trafikolyckor med vildsvin har ökat i länet. Samtidigt växer vildsvinsstammen.– Vildsvinen är här för att stanna och vi får nog lära oss att hantera det, säger Mariana Skoglund, chef på enheten art och vilt vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Annons

Under det första halvåret i år har det skett 50 trafikolyckor med vildsvin i Örebro län. Året innan skedde 30 trafikolyckor med vildsvin under samma period. Det visar statistik från polisen framtagen av Nationella viltolycksrådet.

– Problemet med just vildsvin är att de är ganska bastanta djur. Det kan bli rejäla olyckor, säger Mariana Skoglund, chef på enheten art och vilt vid Länsstyrelsen i Örebro.

Årets många olyckor visar ett nytt mönster. Inte under de senaste sex åren har så många viltolyckor rapporterats under januari till juni.

Det finns ett varningsmärke för vildsvin som kan sättas upp vid vildsvinstäta vägsträckor. Men Mariana Skoglund tycker att det behövs mer skyltning.

– I Sverige har vi inte varit duktiga på att skylta för vildsvin. Det är självklart jätteviktigt att flagga för det. Människor är inte alltid medvetna om vad som finns kring vägarna, säger hon.

Vildsvinsstammen ökar stadigt i länet, enligt Mariana Skoglund. Vildsvinen har framförallt blivit fler i länets södra delar. Det finns också vildsvin i Lindesberg och söder om Karlskoga.

I juni har NA rapporterat om två fall där vildsvin synts till i Örebroområdet. En läsare såg vildsvin mellan Mellringe och Björkhaga och sju vildsvin gick rakt igenom en boendes trädgård i Hampetorp mitt på dagen.

– De rör sig i vår närhet och är duktiga på att se var det finns mat, säger Mariana Skoglund.

När vildsvinen helt plötsligt finns i trädgården hör många boende av sig till Länsstyrelsen för att få hjälp att lösa problemet. Mariana Skoglund uppmanar boende med vildsvinsproblem att kontakta en jägare i sitt område.

Vildsvin orsakar inte bara olyckor. Djuren kan också ställa till stor skada för markägare när de bökar upp jorden. Därför pågår vildsvinsjakt i stort sett året om.

I mellersta Sverige finns det flest vildsvin i Örebroområdet, Uppsala län och länen runt Mälaren, enligt Svenska jägareförbundet. Enligt förbundets viltövervakning sköts 2667 vildsvin under jaktåret 2013/2014.

Mer läsning

Annons