Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindarna blåste åt alla håll

Valvindarna blåste åt både höger och vänster i länets kommuner och lämnade efter sig ett oklart majoritetsläge i minst fyra kommuner.
Två röda kommuner kan bli blå (Hällefors och Nora) medan två blå kan bli röda (Örebro och Lindesberg). Sverigedemokraterna får en nyckelroll i minst två kommuner.

Annons

Sverigedemokraterna ökade sin representation i länets kommuner från 10 till 23 mandat. Störst var partiets framgångar i Örebro och Lindesberg där man ökade från 1 till 4 mandat och får en vågmästarroll mellan blocken.

Möjliga maktskiften

I Örebro gjorde S ett starkt val med två nya mandat och får tillsammans med V ett mandat mer än den borgerliga koalitionen. Men SD sitter med sina fyra mandat som tungan på vågen, en identisk situation som på riksplanet.

I Lindesberg tog S ett mandat från V medan de borgerliga tappade 3 mandat till SD och blir mindre än S+V. Här gjorde Centern ett katastrofval och tappade 4 av sina 10 mandat. SD har en nyckelroll.

Maktskifte blir det av allt att döma i Nora där det nybildade Norapartiet tog 5 mandat. S och V tappade varsitt mandat och förlorade därmed majoriteten.

Historiskt skifte?

Maktskifte kan det också bli i Hällefors, vilket vore en historisk händelse. Här har det varit röd majoritet i alla tider men den senaste mandatperioden har varit turbulent med interna konflikter och avhopp inom S.

Hoppade av

Nybildade Grythyttelistan är resultatet av en sådan konflikt då några S-namn hoppade av i protest mot att S ville lägga ner äldreboendet i Grythyttan. Partiet fick 3 mandat medan S tappade 4. Men majoritetsfrågan är komplicerad.

Det mest uppseendeväckande valresultatet uppvisar Degerfors där Vänsterpartiet fick egen majoritet. Det finns bara en V-styrd kommun till i landet, Fagersta. Skolfrågan har varit Vänsterpartiets nyckel till framgång och Socialdemokraternas fall.

Röstade olika

Väljarna i länet röstade ganska olika i riksdags- och kommunvalen. Moderaterna gjorde ett sämre val i kommunerna än riksdagen. M fick 24 procent av länets röster i riksdagsvalet men bara 20 procent i kommunvalen. Även MP och SD gjorde ett sämre val kommunalt än riks. Men då ska påpekas att SD saknade egna kandidater i några kommuner där de ändå fick mandat.

S gjorde bättre kommunval än riks, 41,1 procent jämfört med 39,0. Även C gick bättre kommunalt liksom V, men där spelar ”Degerforseffekten” in.

– Det har blivit allt vanligare att rösta olika i riks- och kommunval, säger Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet. Egentligen är det ett hälsotecken, nya partier vitaliserar kommunpolitiken.

– Lokala partier som fenomen har kommit för att stanna, men inte nödvändigtvis de enskilda partierna. De kan komma och gå med enskilda sakfrågor som engagerar och eldsjälar som dyker upp och sedan tröttnar.

Mer läsning

Annons