Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa bär kan leda till döden

Vargarna i Sverige måste testas för dvärgbandmask, annars kan människor bli sjuka och dö av bär som plockas i vargrevir. Det menar Hans Boström, veterinär från Guldsmedshyttan.

Annons
Varnar. Hans Boström är kritisk till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Statens veterinärmedicinska anstalt måste undersöka landets vargar mer systematiskt än vad som tidigare gjorts, poängterar han.

Hans Boström avråder alla från bär-och svampplockning i vargrevir.

Tidigare i år var Hans Boström ansvarig veterinär för vargmärkningar i Sverige.

– Vi har ingen aning om vargstammen i Sverige är smittad med vargens dvärgbandmask, Ecinococcus Granulosus. Ännu har det inte gjorts något allvarligt försök att säkerställa om vargarna är fria från denna parasit. Men vi måste få ett säkert svar om parasiten finns eller inte. Nu görs undersökningar, men de är inte tillräckliga, säger Hans Boström.

– SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som har ansvar för undersökningarna av dvärgbandmask, borde ha börjat ett seriöst arbete för länge sedan, förklarar Hans Boström.

– SVA hävdar att vargens dvärgbandmask inte finns i landet eftersom inga fynd av cystor gjorts på älgar vid vilthanteringsanläggningar eller av jägarna. Där har man tyvärr fel! Vid vilthanteringsanläggningarna undersöks inte älgarnas lungor på ett sådant sätt att man säkert upptäcker cystorna. Inte heller kan man förvänta sig att jägarna ska klara av att hitta dessa i sönderskjutna lungor. Ingen vetenskaplig bedömning har gjorts av sannolikheten för att vi redan har vargens dvärgbandmask, säger Hans Boström.

Han framhåller att alla de eventuellt smittade vargar som påträffas måste avmaskas flera gånger och att vargar som importeras måste sättas i karantän. Enligt Hans Boström är det också viktigt att de personer som undersöker vargar har skyddskläder och att jägares hundar avmaskas.

Dvärgbandmasken finns i vargar i Finland och Ryssland och från dessa länder kommer invandrande vargar. Dvärgbandmasken kommer till människan om man får i sig maskägg från nedsmittad natur. Spridning av smittan sker i första hand genom vargarars avföring. Smittan kan komma till bär och svamp.

Äggen från dvärgbandmasken, som spritts i naturen via vargarnas avföring, finns i vegetationen. De kan sedan komma in i människor och älgar. I både människor och älgar bildas cystor som långsamt utvecklas under flera år. Cystor kan sätta sig i organ, främst lever och lungor. Råkar de hamna i hjärnan kan en människa dö.

Hans Boström framhåller att han inte vill skapa panik eftersom ingen dvärgbandmask ännu är påträffad i Sverige.

– Men konsekvenserna för dem som blir sjuka är förödande, säger han och hänvisar till en undersökning som gjordes i Rumänien. Denna studie visade att mellan fem och tio procent av de människor som fick smittan dog, säger han.

Plocka ej i vargrevir. Vi måste få veta om dvärgbandmask finns i Sverige, säger Hans Boström.

Mer läsning

Annons