Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme: Hallsberg ochKumla borde bli förorter

Ska Kumla och Hallsberg bli förorter till Örebro? Så låter det när Staffan Werme (FP), kommunalråd i Örebro, bloggar.
– Nej nej, så ser inte vi det. Vi utvecklas ju mer än Örebro, i varje fall procentuellt, säger Lennart Eriksson (S), kommunalråd i Kumla.

Annons

Ja, hur ska man egentligen se på Kumla och Hallsberg? Som något slags komplement till Örebro? Eller som egna städer som konkurrerar om företag, invånare och besökare?

Staffan Werme (FP), kommunalråd i Örebro, går ut hårt och målar upp en framtidsbild som påminner om Stor-Stockholm. Ett sorts Stor-Örebro med Örebro som ”motorn och loket i utvecklingen” och de övriga kommunerna som ”förorter”.

Slår tillbakaLennart Eriksson (S), kommunalråd i Kumla, slår tillbaka och kallar Örebro för en förort till Kumla. Tittar man på pendlingsflödena ser man att lika många pendlar ut som in från Örebro, påpekar han.

– Jag tror att vi kan konkurrera med Örebro både när det gäller kulturutbud och företagsetableringar. Vi är jätteglada för byråkratin i Örebro när man ska bygga villa eller etablera företag. Många kommer till Kumla av den anledningen.

Inte så negativtStaffan Werme backar lite och erkänner att han var medvetet provokativ i sin blogg.

– Jag tror inte att begreppet förort behöver vara så negativt. En förort för mig är ingen sovstad, utan där finns ett levande näringsliv och en handel som fungerar.

Bostadsbristen i Örebro kan lösas genom att bygga ännu tätare, men ibland vore det kanske bättre att bygga 300 lägenheter i Kumla på gångavstånd från stationen och skapa en bättre pendel, anser Staffan Werme.

Inget emot förortDe tongångarna gillar Thomas Doxryd (S), kommunalråd i Hallsberg. Tre nya bostadsområden nära stationen är på gång, påpekar han. Och han har inget emot att Hallsberg kallas förort.

– Nej, det vore väl förmätet av en kommun med 15 300 invånare att jämföra sig med Örebro. Vi ligger på 17 minuters pendlingsavstånd från Örebro centrum. Jämför vi det med Stockholm så ligger vi i Stockholms innerstad, säger han.

Men Lennart Eriksson i Kumla viker inte en tum:

– Vi är väl lite stöddigare i Kumla kanske. Jag har inget emot att snacka med Werme om utvecklingen, men det är ju lite av deras kaxighet som vi inte accepterar. Att vi skulle vara en förort, det finns liksom inte i vår tankevärd.

Mer läsning

Annons