Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

WWF vill överklaga vargbesluten

Under fredagen lämnade länsstyrelsen i Örebro län respektive Värmlands län besked om antalet vargar som får skjutas under licensjakten i januari-februari. Nu planerar Världsnaturfonden (WWF) att överklaga besluten.

Annons

Tolv vargar får skjutas i Örebro län under licensjakten enligt beslutet från länsstyrelsen på fredagen. Vargarna får bara skjutas i reviren i Nora och Mårdshyttan. I Värmland får 24 vargar skjutas under jakten nästa år.

- Vi tycker det är ganska många, säger Tom Arnbom som arbetar med rovdjursfrågor på Världsnaturfonden.

Fredagens beslut kommer två veckor efter att kammarrätten lämnat besked om förra årets inställda vargjakt. Kammarrätten anser 16 vargar var för många att skjuta. Under fredagen har det lämnats besked om skjuta 36 vargar och då har inte alla län lämnat besked ännu. Länsstyrelsen i Dalarnas län lämnar besked i nästa vecka, exempelvis. Tom Arnbom undrar hur det egentligen är tänkt.

- Vi tycker det är jätterörigt. Vi hade önskat att nuvarande regering hade tagit tag i frågan och rett ut hur många vargar som ska finnas i Sverige med vetenskaplig bas. Ordnat med en lag kring det här och så hade vi kunnat börja med licensjakt 2016, säger Tom Arnbom.

Världsnaturfonden är varken emot licensjakt eller skyddsjakt på varg. Men Tom Arnbom anser att populationsmålet ska sättas av forskare - inte av politiker i riksdagen. Dessutom är det juridiska läget oklart anser han.

- Vi kommer nog att överklaga de här besluten, fast vi antagligen inte kan, bara för att försöka reda ut det här, säger Tom Arnbom.

Mer läsning

Annons