Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro läns kommuner behöver ta hallbristen på större allvar

Annons

Svenska Innebandyförbundet har genomfört en enkät om tillgången på idrottshallar som riktades till de tre högsta företrädarna i länets kommuner – kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören. I Örebro län svarade företrädare från nio av tolv kommuner. I tre av kommunerna fanns det företrädare som uppgav att det finns ingen eller nästan ingen brist på idrottshallar. Samtidigt svarar länets innebandyförbund att det råder brist på idrottshallar i Örebro län.

Vi i idrottsrörelsen ser varje dag vilket hinder både bristen på hallar och det i många fall eftersatta underhållet innebär för både barn och vuxna i Örebro län som vill motionera. Folkhälsomyndigheten har satt upp ett mål om att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen. Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent. Dessutom är 51 procent av befolkningen 16–84 år överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag representerar svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag vill uppmana Örebro läns kommunpolitiker och tjänstemän att prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen. Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Prata med föräldrarna som måste gå upp i ottan för att enda träningstiden för barnen var klockan 7 en helgdag. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion.

När ni gjort det behöver ni fatta tydliga beslut om att renovera och att bygga nytt. Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Örebro läns kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det!

Märit Bergendahl

ordförande för Svenska

Innebandyförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel