Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro måste ta ställning mot kärnvapen

FN:s fördrag om förbud mot kärnvapen röstades igenom av 122 länder den 7 juli 2017. Sverige var en av initiativtagarna. Ändå har Sverige ännu inte rättsligt bundit sig till konventionen. Miljöpartiet de gröna arbetar för att Sverige ska skriva under för ett kärnvapenförbud och vi vill nu att Örebro ska ställa sig bakom konventionen.

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet vill gå längre än andra partier och att Sverige ratificerar, alltså rättsligt binder sig till, FN:s förbud mot kärnvapen. Vi är övertygade om att vår civilisation i grunden är hotad så länge kärnvapen existerar och därför kommer vi alltid att fortsätta kämpa för en kärnvapenfri värld. Nu vill vi att Örebro gör som flera andra städer runtom i världen och ansluter sig till den internationella kampanjen ICAN Cities Appeal.

Det här är ett tydligt exempel på hur Örebro tidigare har tagit ställning kring och bidragit till Sveriges utrikespolitik.

Paraplyorganisationen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) fick år 2017 Nobels fredspris för sitt arbete för en värld utan kärnvapen. Nu har ICAN tagit initiativet ICAN Cities Appeal som innebär att städer ställer sig bakom kärnvapenförbudet för att pressa sina respektive stater att ratificera konventionen. Exempel på städer som redan har anslutit sig till ICAN Cities Appeal är bland annat Paris, Oslo, Manchester, Sydney, Washington DC, Berlin, Genève och flera andra städer. I Göteborg har ett medborgarförslag lämnats till kommunfullmäktige med uppmaningen att även Göteborg ska ställa sig bakom initiativet.

Örebro är sedan tidigare medlem i Mayors for Peace, vars syfte är att bidra till stabil och varaktig världsfred genom att engagera medborgarna för ett totalt avskaffande av kärnvapen. Det här är ett tydligt exempel på hur Örebro tidigare har tagit ställning kring och bidragit till Sveriges utrikespolitik. För att arbeta i linje med Mayors for Peace och det vidare arbetet för en kärnvapenfri värld är ett naturligt steg att ta nu att ansluta sig även till ICAN Cities Appeal.

Därför välkomnade vi varmt att FN år 2017 antog en konvention som förbjuder kärnvapen.

Tusentals kärnvapen står redo att avfyras inom loppet av några minuter med förödande konsekvenser för mänskligheten. Det finns en stor risk för att återkommande rubriker om upprustning i världen tappar sin verkliga innebörd i takt med att minnena från bomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945 bleknar. Det får vi aldrig tillåta. Kärnvapen är det mest inhumana och urskillningslösa vapen som människan någonsin skapat. Vi menar att alla, örebroare som världsmedborgare, har rätt att leva i en värld befriad från kärnvapenhot. Varje bruk av kärnvapen, avsiktligt eller genom en olyckshändelse, skulle vara katastrofal, påverka ett stort område och ha långvariga konsekvenser för människor och miljö. Därför välkomnade vi varmt att FN år 2017 antog en konvention som förbjuder kärnvapen. Nu är det dags att ratificera den.

För oss är det självklart att Örebro både kan och ska bidra till global fred och en kärnvapenfri värld.

I dag är det Nobeldagen och precis två år sen ICAN tog emot fredspriset för sitt viktiga arbete för en värld fri från kärnvapen. För att hedra deras arbete lämnar vi i Miljöpartiet under dagens kommunfullmäktige in en motion med en vädjan att skydda vår stad och en uppmaning att Örebro ansluter sig till ICAN Cities Appeal. För oss är det självklart att Örebro både kan och ska bidra till global fred och en kärnvapenfri värld.

För Miljöpartiet de gröna i Örebro kommun:

Niclas Persson

Sara Bronner

Marcus Willén Ode

Maria Sääf

Lea Strandberg

Stina Ståhl

Sten Lang

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel