Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro moskéstalesman avgår

Talesmannen för Örebromoskén i Vivalla slutar efter uttalandet om att Sharon gjorde blodpudding av barn. – Han känner sig kränkt och mår jättedåligt av det här, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i stiftelsen Örebro moské.

Det var efter det att Israels förre premiärminister Ariel Sharon gått bort som moskéns talesperson Aisar Al Shawabkeh skrev på Facebook att Sharon använt palestinska barns blod för att göra blodpudding till ett födelsedagskalas. Aisar Al Shawabkeh skrev också att Sharon har legat i koma sedan 2006 och att Gud är rättvis. Facebookstatusen tog han sedan bort efter några timmar.

– Jag borde ha rätt att uttrycka mig som privatperson, men kanske formulerade jag mig på ett felaktigt sätt, sade han då till NA.

Nu, två veckor senare, har Aisar Al Shawabkeh lämnat sitt förtroendeuppdrag som talesperson för moskén. Moskéns ordförande Jamal Lamhamdi säger så här:

– Vi har haft ett möte och han har lämnat sin post på egen begäran. Han har lämnat in sin avskedsansökan och styrelsen har godkänt det.

Vad är anledning till att han säger upp sig?

– Han sa sin åsikt och känner sig attackerad för det. Han är ledsen och kränkt. Nu känner han sig lite besviken på allt.

Men var det för han tyckte det var fel det han skrev eller slutar han bara för han känner sig påhoppad?

– Det är inte vårt problem. Han lämnade sin avskedsansökan och styrelsen har beviljat det. Han säger att han ångrar sig. Jag tror han skrev om blodet som en liknelse men det är bara som jag gissar.

Ok, men vad tycker du om det hela?

– Vad ska jag säga ... Vi går vidare nu. Styrelsen har inte diskutera det och vi tar inte ansvar för det. En person har sagt vad han har sagt, han blev attackerad för det av media och andra och han kände sig kränkt och kunde inte fortsätta med det han gjorde.

Myten om judar som dricker palestinska barns blod är en variant på en gammal antisemitisk myt som går tillbaka till 1100-talet.

– Från början var det en myt som uppstod i det kristna Europa, säger Henrik Bachnér, idéhistoriker och forskare i antisemitism. Då sades det att judar kidnappade kristna barn inför påsken för att använda deras blod i det osyrade brödet.

– Sedan har den spridit sig in i våra dagar och till andra regioner, bland annat Mellanöstern där de kristna barnen bytts till palestinska och arabiska. Myten görs om efter behov, ständigt med syftet att demonisera judarna och visa hur blodtörstiga de är.

– En snarlik myt är att judar eller israeler rövar bort och dödar ickejudar för att stjäla kroppsdelar. Den har figurerat i olika varianter i nutid, bland annat i samband med jordbävningen i Haiti där israeler upprättade ett sjukhus.