Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro - näst bäst i Fotbollssverige

Årets ÖSK tar sakta men säkert ännu ett kliv i utvecklingen. Med spelet på halvfart tog man fram ett nytt redskap ur verktygslådan –två mål på fasta situationer.
Tredjeplatsen inför VM-uppehållet är ett skönt kvitto på att laget gjort det mesta rätt denna vår.

ÖSK har gått från inledande jojo-lag till stabilt topplag i takt med att träden knoppats. Mötet med Trelleborg blev aldrig mycket till match. Därtill var hemmalaget alldeles för överlägset från första sparken.

Dessvärre upptäckte också spelarna detta och en tendens till förädisk säkerhet och bekvämlighet höll på att smyga sig in i bilden.

Några kraftfulla skrik senare från tränare Boström så var matchen punkterad. Tack vare ett snyggt hörnmål och en frispark. Därmed kan vi stryka ännu ett sorgligt kapitel i lagets moderna historiebok, utnyttja de fasta situationerna.

Ett annat är traditionen att ÖSK genom åren underpresterat när favoritskap och förväntningar börjat växa sig starka i stan. Trelleborg blev en behaglig munsbit. 17 avslut framåt och det farligaste bakåt var när Patrik Anttonen med en snedspark i andra halvlek testade om John Alvbåge somnat i egna målburen.

Vädret var försommarljumt och publiken verkades trivas med de små läckerbitarna som då och då serverades. Ett volleyskott av Bedoya och skön stötpassning med yttersidan av Paulinho är främsta exemplen i mitt block.

På väg från arenan cyklade jag förbi Sven ”Dala” Dahlkvist. Kanske lite symboliskt. ÖSK har inte varit bättre sedan hans tid vid rodret på 90-talet.

Fakta är att Örebro just nu är landets näst bästa fotbollsstad, endast slagen av Malmö. Både Kif Örebro och ÖSK ligger trea i Sveriges högsta serier. En fantastisk prestation.

Tyvärr återspeglar sig det inte i publiksiffrorna. Både Kif och ÖSK går kräftgång. Liksom svensk fotboll i stort.

ÖSK:s publiksnitt sedan återkomsten till allsvenskan ser ut så här:

2007: 8 818.

2008: 8 660.

2009: 7 886.

2010 (sju matcher): 6 679.

Jag har alltid hävdat att det inte går att lura idrottspublik till en arena. Om vi nu utgår ifrån att det sportsliga resultatet inte kan vara avskräckande måste ÖSK söka orsaken någon annanstans.

Vädret denna rekordtidiga säsong har givetvis sin del. Men det är en faktor som inte ens Lars-Åke Lagrell kan påverka.

Jag tror att ÖSK, och svensk fotboll i stort, måste jobba ännu hårdare med komfort och service vid sidan om själva matchupplevelsen. Alla måste trivas på arenan, inte bara medelålders män i min egen ålder. Fotbollen måste bli barnfamiljernas och kvinnornas angelägenhet i större utsträckning.

Om sedan förbundet ser till att det går att spela njutbar fotboll på fler planer än i Örebro underlättar det så klart.

Allsvenskan i övrigt. Här är vårens...

…arena: Behrn arena. Efter att ha kuskat land och rike runt denna bistra vår inser jag att det bästa helhetsintrycket av allsvenskan har getts på hemmaplan. Både vad gäller fotboll och medieservice.

...besvikelse: Hård kamp mellan AIK och IFK Göteborg. Mitt val blir ändå – Häcken. Det laget hade jag väntat mig mycket mer av.

...citat: ”Jag var inte Roni Porokaras agent. Men jag var med som ett stöd för honom där nere.” (Oliver Cabrera försöker klargöra sin roll i Israel)

…debatt: Naturgräsets framtid i Sverige.

…frågetecken: Hur ska hands i straffområdet bedömas?

…maratonlöpare: Alejandro Bedoya sprang hela vägen till USA:s VM-läger.

…mest felplacerade:

Sebastian Eguren i AIK. Mittfältaren hotades av Hammarbyfans när han anlände, sattes i anfallet av Stahre och bänkades av Wesström.

…mål: Daniel Mendes ryggskott efter bara sex sekunders spel mot Helsingborg.

…målnäsa: Att Elfsborgs Denni Avdic bröt näsbenet hindrade honom inte från att ta täten i skytteligan.

…petning:

Målvakten Petter Wastå bänkades för första gången på 15 år inför Kalmars möte mot ÖSK.

…Rut-avdrag: ÖSK borde självklart yrka på skatteavdrag för hjälpredan Tommy Wirtanens insatser.

…tränare: Conny Karlsson till Helsingborg målades i vintras upp som ett skämt. Kritikernas skratt har fastnat i halsen.

…ÖSK-spelare:

Magnus Kihlberg symboliserar bäst klättringen mot toppen denna vår.