Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro och IS-resenärerna – här är hela historien

Örebro förekommer ofta i den svenska rapporteringen om terrorgruppen Islamiska staten, IS.Säkerhetspolisen har kallat Örebro för den "fjärde staden". Säpo menar att Örebro - efter storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö - är den stad som flest personer rest från för att strida för IS. NA har rapporterat om krigsresorna till Syrien sedan 2013 – här kan du läsa en sammanfattning. Du kan också klicka dig vidare till gamla artiklar samt ta del av bildmaterial.

OBS! Denna sammanfattning publicerades första gången den 23 april 2015 i samband med att Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, besökte Örebro. Texten har uppdaterats efter det.

TIDIGA KRIGSRESOR

Den 5 september 2013 rapporterar NA för första gången om krigsresorna till Syrien. Lite är känt om resorna men polis, boende i Vivalla och företrädare för moskén har hört talas om att fem unga män från bostadsområdet Vivalla ska ha rest till Syrien.

De unga männen har somalisk bakgrund så en av de stora frågorna är varför de rest för att strida mot al-Assads regim i Syrien. Säpo säger till NA att det handlar om al-Quidainspirerade grupper och det figurerar uppgifter i Vivalla som säger att de unga männen ska ha utlovats en plats i paradiset för sina insatser i kriget.

I flera dagar skriver NA om krigsresorna och den 8 september 2013 publiceras en intervju med en man vars tre sönder rest till Syrien. Han är uppgiven och känner sig maktlös. Fadern är övertygad om att det finns någon i Örebro som hjälpt hans söner att arrangera resorna. Det spekuleras nu om en möjlig ”rekryterare” som finansierar dessa krigsresor.

Örebro moské blir tidigt anklagade för att vara inblandade i den påstådda rekryteringen. Anklagelser som styrelsen för Örebro moské hela tiden har nekat till. Föreningen Afrikas horns kulturcenter samt polisen fortsätter att föra en dialog med oroliga föräldrar. Under hösten återvänder männen från Syrien.

NA 5 sept 2013 - Unga rekryteras till kriget i Syrien

Läs också:

NA 8 sept 2013 - Någon i Örebro bakom Syrien-rekryteringar

NA 22 okt 2013 - En av örebroarna har återvänt från Syrien

- - - - -

KALIFATET UTROPAS

Flera månader senare, den 16 augusti 2014, arrangerar flera kristna församlingar i Örebro en tyst demonstration mot den ”nya” terrorgruppen IS, Islamiska staten i Syrien och Irak. Demonstranterna är tysta för att hedra de kyrkor som tystats i staden Mosul i Irak några veckor tidigare.

Attacken mot staden Mosul var IS stora världsliga ”genombrott”. Arrangörerna i Örebro säger att de fått anonyma hot inför demonstrationen och det ryktas om att det finns IS-sympatisörer i Örebro. Inga kopplingar görs ännu till krigsresorna nästan ett år tidigare.

I slutet av september 2014 berättar Mahdi Warsama, ordförande för Afrikas horns kulturcenter, att oron för krigsresor åter sprider sig bland föräldrar i Vivalla. En person sägs ha rest tillbaka till Syrien och nu är farhågorna att personen rest för att strida med IS och att resorna som gjordes ett år tidigare skedde i samma syfte.

Läs också: NA 16 aug 2014 - Bilder: Stor demonstration för kristna i Irak och Syrien

NA 26 sept 2014 - IS-oron breder ut sig i Örebro

- - - - -

FÖRSTA DÖDSBUDEN

Strax efter nyåret 2015 nås Örebro av nyheten att två unga män från Vivalla ska ha stupat i strider för IS. Mahdi Warsama, ordförande för Afrikas horns kulturcenter, höjer nu rösten och vill veta hur dessa resor går till.

Föreningen har nära samarbete med Somaliska riksförbundet och snart blir det känt att riksförbundet fått miljonstöd av arvsfonden för att tillsätta ett projekt som ska motverka extremism. Örebro kommer att vara en av de berörda orterna i projektet.

Några veckor senare kommer uppgifter om att en tredje örebroare stupat för IS. De berörda föräldrarna har fått dödsbuden via sociala medier och Mahdi Warsama säger att förädlarna såklart hoppas att uppgifterna inte är hundra procent sanna.

Läs också:

NA 13 jan 2015 - Förening vill gå till botten med rekryteringen

NA 12 jan 2015 - Två IS-örebroare dödade i strider

NA 5 feb 2015 - Krönika: Sociala medier tillförlitlig källa om IS?

- - - - -

FÖREBYGGANDE ARBETE INLEDS

Den 11 februari 2015 gör inrikesminister Anders Ygeman (S) ett besök i Vivalla hos närpolisen Fredrik Malm. Ygeman avslöjar för NA att 32 svenskar hittills stupat för IS – detta enligt Säpos uppgifter. Frågan om lagstiftning mot ”terrorresor” är nu hetare än någonsin och regeringen siktar på att presentera en lagutredning i början av sommaren.

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) som uttalat sig om hur kommunen borde arbeta med förebyggande insatser mot radikalisering dödshotas efter en intervju i SVT. En 70-årig man ringde in hotet per telefon till Persson och 70-åringen dömdes senare i maj av Örebro tingsrätt för olaga hot till dagsböter och skadestånd.

I april besöker Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Örebro. Hon talar på ett seminarium och berömmer Örebro kommuns arbete för att motverka radikalisering.

- Här verkar man vara beredd att ta tag i problematiken, säger Mona Sahlin till NA.

En av de åtgärder kommunen gör är att skicka ut en lista över terrorsymboler till alla gymnasierektorer. Under hösten 2015 ska Örebro kommun tillsätta en egen samordnare mot extremism. Ett 50-tal personer har sökt tjänsten som även ska fungera som samordnare mot droger.

NA 11 feb 2015 - Nya uppgifter: 32 IS-svenskar döda

Läs också:

NA 23 feb 2015 - Kommunalråd dödshotat efter IS-debatt

NA 11 maj 2015 - Döms för dödshot mot politiker efter IS-debatt

NA 23 april 2015 - Webb-tv: Sahlin orolig för ökad extremism

NA 24 april 2015 - Polisen lister terrorsymboler åt skolorna

NA 6 aug 2015 - Ny tjänst ska jobba mot extremism

- - - - -

NYA RESOR - NU RESER ÄVEN TJEJER

"Tämligen säkra uppgifter" inkommer till polisen att en första kvinna rest från Örebro till IS. Kvinnan ska vara ung. Mahdi Warsama, ordförande för Afrikas horns kulturcenter, har nåtts av uppgifter om att hon stoppats i Istanbul.

I slutet av maj 2015 rapporterar den internationella nyhetsbyrån Reuters om ytterligare tre örebroare - två män och en kvinna - som stoppats av turkiska myndigheter två gånger när de försökt resa genom Turkiet till IS i Syrien.

Den 3 juni rapporterar TT att de tre örebroare som försökt ta sig till IS antagligen har lyckats. Mahdi Warsama har fått uppgifterna från oroliga föräldrar.

Läs också:

NA 24 april 2015 - Säkra uppgifter: Första IS-kvinna från Örebro

NA 19 maj 2015 - IS-örebroare jagas på semesterort

NA 3 juni 2015 - Efterspanade IS-örebroare nådde fram

- - - - -

MISSTÄNKT REKRYTERARE GRIPS

Den 1 juni 2015 griper Säkerhetspolisen två personer i Örebro. Tillslaget sker mot en bostad i Vivalla tidigt på morgonen. Den ena personen släpps kort efter gripandet. Den andra, en 45-årig man, anhålls och häktas den 4 juni misstänkt för rekrytering till terrorism.

Den 24 juni 2015 släpps 45-åringen på fri fot. Det är åklagaren som tar beslutet att släppa mannen. 45-åringen är däremot fortfarande misstänkt för brott.

Läs också:

NA 1 juni 2015 - NA-tv: Säporazzia mot terrorist-rekrytering

NA 4 juni 2015 - NA-tv: Här häktas 45-åringen

NA 24 juni 2015 - Terrormisstänkt örebroare släppt

- - - - -

FJÄRDE DÖDSBUDET

I slutet av augusti 2015 nås Örebro av ett fjärde dödsbud. En man i 30-års åldern, en av de tre som tidigare stoppats i Turkiet, ska ha dött för IS. Föräldrarna har nåtts av dödsbudet. Det finns inga officiella uppgifter om dödsfallet.

NA 27 augusti 2015 - Uppgifter: Ännu en IS-örebroare död

Läs också:

- - - - -

UTREDNING OM REKRYTERARE LÄGGS NED

Åklagare Ronnie Jacobsson vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål beslutar den 1 september att lägga ned förundersökningen mot 45-åringen i Örebro. Han är inte längre misstänkt och Jacobsson säger att "brott kan inte styrkas".

Läs också:

NA 1 september 2015 - Åklagare lägger ned utredning om IS-rekrytering

NA 11 september 2015 - Utpekad rekryterare kallar IS för okunniga

- - - - -

ÖREBRO I NATIONELLT SAMARBETE

Örebro kommun är en av fyra kommuner som tillsammans med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism ska ta fram en modell för det förebyggade arbetet mot radikalisering. Modellen kallas "kunskapshus" och lanseras vid en presskonferens med den nationella samordnaren Mona Sahlin. De andra kommunerna är Stockholm, Göteborg och Borlänge.

Läs också:

NA 24 september 2015 - Örebro i nationellt arbete mot extremism

NA 27 november 2015 - Örebro får nyckelroll i kamp mot extremism