Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro Ölcafé

Örebro Ölcafé är ett av Örebros nyaste lunchställen. Men trots att det är nästan sprillans nytt, känns det redan väl inarbetat – och insuttet.

Örebro Ölcafé ligger inrymt på Järnvägsgatan 8, där det gamla frukostkaféet har legat i många år. Kanske är det därför som den lilla lokalen redan känns så gemytlig. För Ölcaféet är väldigt mysigt. Enkelt inrett i vitt och svart, utan att ändå få ett alltför glättigt utseende.

Det är ganska få platser och när vi kommer dit är det så gott som fullsatt. Hade vi inte lyckats övertala ett par gäster att byta från ett fyrabord till ett tvåsitsigt hade vi inte fått plats, men ändå går det fort i kassakön.

För 79 kronor får vi gäster börja med att plocka åt oss av en enkel sallad av gröna blad och så en värmande soppa, innan det är dags för varmrätten.

Kanske kunde det finnas lite mer grönsaker till salladen, även om dressingen är god.

Däremot kan vi inte riktigt enas om vad vi tycker om soppan. Det är en smakrik, ganska stark, grönsakssoppa. ”Det brinner mer i halsen än vad som känns skönt”, tycker en av patrullens medlemmar, medan någon annan genast klassar den som ”jättebra”.

Det finns tre varmrätter att välja mellan: kycklingklubba med rosépepparsås och ris som är dagens rätt, och så en torskfilé med vitvinssås och en vegetarisk pyttipanna med halloumi. De två sistnämnda rätterna serveras hela veckan.

Maten kommer in snabbt och är snyggt upplagd, den vegetariska så läcker att man får lust att instagramma den.

Dessutom är det mycket gott. Fisken är omsorgsfullt stekt med alldeles lagom mycket panering, och såsen ljuvlig. Smörig, men med en distinkt smak av vitt vin, det känns som om man inte kan få nog av den.

Kycklingklubborna klarar sig från att bli torra, och har bra smak, precis som den milt peppriga såsen. Och den vegetariska är ”en riktig höjdare”, enligt panelen. Halloumin passar perfekt till de stekta grönsakerna, och rödbetsyoghurten är frisk och god.

Till kaffet bjuds småkaka med jordnötssmak. Den är hembakad och trots att storleken är liten exploderar den lite salta nötsmaken i munnen, mycket god.

En av panelens medlemmar tycker att Ölcaféet är ett ställe där man skulle vilja bli stammis, och det är lätt att förstå den känslan. Det är avslappnat och trevligt, lätt att trivas även om det är lite trångt.

Och för att riktigt utforska den känslan provsmakade samma medlem caféets eget folköl från Nerikes Kulturbryggeri:

”Ett smakrikt mörkt öl, lite grumligt och ganska lite kolsyra. Perfekt som måltidsdryck.”