Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro: Så mycket pengar får din skola i läxhjälp - här är listan

Örebro får en stor del av summan när Skolverket delar ut miljoner i bidrag hela landet till läxhjälp

Skolorna får en viss summa per elev som erbjuds att delta i verksamheten med läxhjälp. I Örebro är det skolorna själva som har ansökt om pengar, och totalt delar Skolverket ut 8,1 miljoner kronor 2016.

– Det är inget som vi planerat centralt. Utan det är varje skola som har sökt för den verksamhet de planerar att ha. Men det står i ÖSB, övergripande strategier och budget, att vi ska arrangera läxhjälp i kommunen, säger Maragreta Borg, skolchef i örebro kommun.

Eftersom Engelbrektsskolan är en så stor skola är det också de som får mest pengar av kommunens skolor. Det blir 824 000 kronor.

– Vi använder dem redan nu. Vi har läxhjälp måndag, tisdag, onsdag och torsdag. På eftermiddagarna. Det är personal som jobbar. Mycket av pengarna går dit, säger Ulf Aldén, rektor, och tillägger:

– Men det vi märker är att intresset från eleverna inte är så starkt som vi skulle önska, tyvärr. Nästa år blir det lite annorlunda. Då kommer vi ha Linje 14 som hjälper oss i och med att vi får Vivallaelever. Då tror jag att det kommer att få en större effekt än i dagsläget.

Ni visste att ni skulle få pengarna?

– Nej, det är ju en extra bonus med tanke på att vi ser att det här är rätt väg att gå. Det är jättemycket pengar. Jag blir överraskad över att det är så frikostigt utdelat, säger Ulf Aldén.

Hur ser du på läxor?

– Vi har kvar läxor och det kommer vi ha så länge vi känner att det är en framkomlig väg. Sedan får det inte bli ett självändamål. Läxor måste ha ett syfte. Det ska vara inlärd kunskap som man ska repetera, inte ny kunskap som man fördjupar sig i. Läxor är ett sätt att få kunskapen mer befäst, säger Ulf Aldén.

Fakta

I den nya ansökningsomgången har Skolverket sammanlagt betalat ut ytterligare över 65 miljoner till skolor respektive två miljoner till organisationer. Totalt inklusive den tidigare ansökningsomgången innebär detta att vi till kommuner och fristående skolor betalar ut cirka 334 miljoner till 319 487 elever. Totalt fanns det 337 500 000 kronor att ansöka om.

Grundbeloppet som betalas ut är 1000 kronor för varje elev som erbjuds att delta i verksamheten. Men på de skolor där få elever erbjuds läxhjälp har vi i vissa fall beviljat ett högre belopp för att täcka kostnaderna.