Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro slog värmerekord

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den första oktober var det 21,6 grader i Örebro. Det är den varmaste oktoberdagen i Örebro på minst 150 år.

Det var en varm avslutning på september och en ordentligt varm inledning av oktober. Om Oskarshamn fått lika varmt den första oktober som de hade den sista september, d.v.s. 24.5 grader. Då hade vi tangerat rekordet för landets varmaste oktoberdag, som innehas av just Oskarshamn från den 9 oktober 1995, då flera stationer nådde sitt högsta oktobervärde.

Rekord blev det ändå, för enskilda stationer, denna första oktoberdag. Sveg, Örebro, och Lund har alla väldigt långa mätserier, i mer än 150 år har de mätt temperatur och översteg sina tidigare högsta oktobervärden. (De nya värdena är 21.6 respektive 20.2 samt 22.4).

Men det är inte bara glädje över värme i söder som man kommer att minnas. Norrland har fått mycket regn den senaste tiden och samma dag som vi då konstaterade värmerekord i söder så passerade nytt regn över de redan mycket blöta Norrland.

Liknande förhållanden rådde över de brittiska öarna. På BBCs hemsida med vädernyheter kunde man i helgen läsa att man även där nått värmerekord i söder, 29.9 grader. I Skottland och norra delen av Irland regnigt och långt ifrån lika varmt. Men de hade i alla fall fått ett par varma dagar tidigare förra veckan.